Geen overdrachtsbelasting betalen in 2021?
Line Copy Created with Sketch. Blog

Geen overdrachtsbelasting betalen in 2021?

Dominique (31 jaar), Stella (32 jaar) en hun 2 kids zijn hard op zoek naar een andere woning. Ze willen meer ruimte en verhuizen van het centrum van een grote stad naar een randgemeente met meer ruimte en rust. En voor het eerst een koopwoning, dus er komt veel op ze af. Ze willen een goede keuze maken die nu gunstig is maar ook op de langere termijn. Ze zijn namelijk niet van plan hier snel weg te gaan. Stella heeft gehoord dat er nieuwe regels zijn en je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Klopt dat wel?

Ik begon ons gesprek door uit te leggen dat ze inderdaad geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Deze regel geldt vanaf 2021. Koop je dan een nieuwe woning, en ben je jonger dan 35 jaar? Dan hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Het maakt daarbij verder niet uit of je voor het eerst een woning koopt, of dat je al eerder een woning hebt gehad. Ik vulde nog aan dat deze regel vanaf 1 april 2021 iets zal veranderen. Na die datum mag de koopprijs van je nieuwe woning niet hoger zijn dan €400.000. Is deze dan toch hoger? Dan betaal je alsnog overdrachtsbelasting.

Stella wilde vervolgens graag weten hoeveel die overdrachtsbelasting dan bedraagt: “Kun je dat zelf uitrekenen?” Ik antwoordde dat dat zeker mogelijk is. De overdrachtsbelasting voor een bestaande woning bedraagt altijd 2%, wat berekend wordt over de koopprijs van de woning. Stella en Dominique kopen een woning voor €300.000. Zij hadden in 2020 dus €6.000 aan overdrachtsbelasting moeten betalen, maar dit vervalt doordat ze hun huis in 2021 kopen.

Bij Dominique viel al snel het kwartje: “Dus we kunnen straks enkele duizenden euro’s besparen, als we gebruik maken van deze regeling?” Ik vertelde hem dat ze het bij het juiste eind had. Als je inderdaad van deze regeling wil profiteren, dan wordt er dus naar je leeftijd gekeken. Ook moet je bij de notaris, waar de overdracht van de gekochte woning plaatsvindt, aangeven dat je nooit eerder gebruik hebt gemaakt van die regeling.

Als je dat namelijk wel eerder hebt gedaan, dan moet je alsnog overdrachtsbelasting betalen. Daarnaast moet je bij die verklaring ook te bevestigen dat je zelf in de nieuwe woning gaat wonen. Koop je de woning namelijk om te verhuren? Dan ben je alsnog overdrachtsbelasting verschuldigd.

Dominique werd nog enthousiaster. Hij gaf aan dit meteen aan zijn zus en zwager te vertellen, die ook op huizenjacht zijn. Zijn zwager is echter ouder dan 35 jaar, maar zijn zus niet. “Hoe zit het dan precies; moet je dan nog steeds overdrachtsbelasting betalen?”, vroeg hij. Ik legde uit dat er dan wordt gekeken naar de eigendomsverhouding.

Stel dat zijn zus en zwager ook een woning van €300.000 kopen, en ieder voor de helft (€150.000) eigenaar worden. Ze hoeven dan alleen overdrachtsbelasting te betalen voor het eigendomsdeel van degene die ouder is dan 35 jaar. De partner die jonger dan 35 jaar is, kan dus nog steeds gebruik maken van de nieuwe regeling. Die jongere partner hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen, maar de oudere partner wel.

Allebei snapten ze mijn uitleg, en begonnen vrolijk te overleggen wat ze met de besparing konden doen. Een nieuwe vloer, zonnepanelen of toch een groter tuinhuis? Ze willen namelijk zo lang mogelijk in hun nieuwe woning blijven wonen. Stella vertelde me dat ze graag zekerheid wenst over hun nieuwe maandlasten. Daarom willen ze hun rente voor 30 jaar vast zetten, zodat hun hypotheeklast nooit meer zal veranderen. Hun nieuwe hypotheek kent namelijk ook een looptijd van 30 jaar.

“ 2 Created with Sketch.

Wat als je na 10 jaar gaat verhuizen, en de rente is ondertussen gestegen?

Vervolgens stelde ze me nog een goede vraag over die 30-jaars vaste rente: “Wat als je na 10 jaar gaat verhuizen, en de rente is ondertussen gestegen? Ik wil dan liever niet voor een hogere maandlast komen te staan!” Ik stelde haar gerust door uit te leggen dat er binnen hun nieuwe hypotheek sprake zal zijn van een zogeheten 'verhuisregeling"ook wel  ‘rentemeeneemregeling’. Hun nieuwe hypotheek wordt namelijk afgesloten bij HollandWoont, en zo’n meeneemregeling behoort dan tot je hypotheekvoorwaarden.

Dominique en Stella zetten hun rente dus voor 30 jaar vast, tegen een percentage van 1,63%. Als zij na bijvoorbeeld 10 jaar gaan verhuizen, dan mogen zij deze rente voor de resterende duur van 20 jaar meenemen naar hun nieuwe woning. Zij hebben straks een hypotheek met NHG. Om in aanmerking te komen voor de rentemeeneemregeling, moeten zij hun nieuwe hypotheek dan ook weer met NHG afsluiten. Als ze dit niet doen, dan krijgen ze te maken met een hogere rente. Ze mogen hun huidige rente dan wel behouden en meenemen, maar deze krijgt dan wel een zogeheten rente-opslag.

Stella en Dominique wisten nu voldoende. Ze zouden het erg fijn vinden wanneer ik hun nieuwe hypotheek zo snel mogelijk aan zou vragen; ze kunnen namelijk niet wachten met verhuizen!

Ook voor jou kan het dus voordelig zijn om in 2021 een nieuwe woning te kopen. En denk je dan aan een nieuwe hypotheek, met ook zo’n gunstige rentemeeneemregeling? Dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont!

Een hypotheekadviseur bij jou in de buurt helpt je graag verder met jouw nieuwe hypotheek. Klik hier om er een te vinden. Wil je weten wat een hypotheek met NHG precies inhoudt? Klik hier wanneer je onze blog over NHG wilt lezen.

Dit artikel is opgesteld door Tim Klerx, werkzaam als hypotheekadviseur bij Kompas Financiën. Via zijn blog “Goed met je geld” informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.