Hypotheek wijzigen

Als je je hypotheek gaat wijzigen kan het zijn dat het verplicht is om advies te krijgen van een hypotheekadviseur. Maar zeker niet in alle gevallen.

Hypotheek wijzigen… wat kost dat?

Wil je jouw hypotheek wijzigen? Dat kan een goede keuze zijn, maar dit brengt mogelijk kosten met zich mee. En in een aantal gevallen is het verplicht dit via een adviseur te doen. Dit is het geval wanneer er grote fiscale en financiële gevolgen kunnen zijn.

Om alles zo helder mogelijk te houden zie je hieronder wanneer advies verplicht is en wanneer er extra kosten worden gerekend. Natuurlijk kun je ook in situaties waarin het niet verplicht is, toch advies vragen aan je adviseur.

Wanneer HollandWoont geen kosten in rekening brengt, kan het natuurlijk wel zo zijn dat je kosten moet betalen aan je adviseur. Of dat je bijvoorbeeld kosten moet maken voor een taxatierapport.

Is advies verplicht? Download het overzicht hier
Moet ik hiervoor betalen aan HollandWoont? Advies verplicht?
Meeneemregeling Nee Ja
Omzetting Nee Wel wanneer er sprake is van een omzetting van annuïtair of lineair naar aflossingsvrij. Niet wanneer er sprake van een omzetting van aflossingsvrij naar annuïtair of lineair (of wanneer er sprake is van een omzetting van annuïtair naar lineair of andersom).
Verkorten looptijd Nee Nee
Wijzigen overlijdensrisicoverzekering Nee Nee
Tweede of volgende hypotheek Nee Ja
Hoofdelijk ontslag Nee Ja, behalve wanneer er sprake is van de volgende situatie: Is de klant die de woning wil verlaten na het afsluiten van de lening automatisch eigenaar van de woning en schuldenaar van de lening geworden door bijvoorbeeld te trouwen in gemeenschap van goederen of door het aangaan van een geregistreerd partnerschap? En is de klant niet bekend bij ons als schuldenaar? Dan kunnen wij zonder (bijvoorbeeld) een inkomenstoetsing hoofdelijk ontslag verlenen.
Toevoegen tweede klant aan de hypotheek Nee Ja, behalve wanneer je trouwt of geregistreerd partner wordt en eigenaar wordt van de woning.
Aflossen Nee Nee
Risicoklassewijziging Nee Nee
Verhuur Nee Nee
Overlijden Nee Nee
Gedeeltelijk royement Nee Nee
Bouwdepot Nee Nee
Wijzigen rente / rentevastperiode tijdens rentevastperiode Nee Nee
Renteherziening Nee Nee
Rentemiddeling Ja, € 250,- (behalve als de resterende rentevastperiode korter dan 1 jaar is) Nee

Vraag je hypotheekadviseur om een onafhankelijk advies.

Wij vinden het belangrijk dat je goed advies krijgt over je hypotheek. Daarom vraag je de HollandWoont hypotheek altijd aan via een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur is onafhankelijk, dus vrij om voor jou te helpen aan de beste keuze voor jouw situatie.
Vind een goede adviseur