Hypotheek wijzigen

Als je je hypotheek gaat wijzigen kan het zijn dat het verplicht is om advies te krijgen van een hypotheekadviseur. Maar zeker niet in alle gevallen.

Hypotheek wijzigen… wat kost dat?

Wil je jouw hypotheek wijzigen? Dat kan een goede keuze zijn, maar dit brengt mogelijk kosten met zich mee. En in een aantal gevallen is het verplicht dit via een adviseur te doen. Dit is het geval wanneer er grote fiscale en financiële gevolgen kunnen zijn.

Om alles zo helder mogelijk te houden zie je hieronder wanneer advies verplicht is en wanneer er extra kosten worden gerekend. Natuurlijk kun je ook in situaties waarin het niet verplicht is, toch advies vragen aan je adviseur.

Wanneer HollandWoont geen kosten in rekening brengt, kan het natuurlijk wel zo zijn dat je kosten moet betalen aan je adviseur. Of dat je bijvoorbeeld kosten moet maken voor een taxatierapport.

Is advies verplicht? Download het overzicht hier
Moet ik hiervoor betalen aan HollandWoont?
Advies verplicht?
Meeneemregeling
Nee
Ja
Omzetting
Nee
Wel wanneer er sprake is van een omzetting van annuïtair of lineair naar aflossingsvrij. Niet wanneer er sprake van een omzetting van aflossingsvrij naar annuïtair of lineair (of wanneer er sprake is van een omzetting van annuïtair naar lineair of andersom).
Verkorten looptijd
Nee
Nee
Wijzigen overlijdensrisicoverzekering
Nee
Nee
Tweede of volgende hypotheek
Nee
Ja
Hoofdelijk ontslag
Nee
Ja, behalve wanneer er sprake is van de volgende situatie: Is de klant die de woning wil verlaten na het afsluiten van de lening automatisch eigenaar van de woning en schuldenaar van de lening geworden door bijvoorbeeld te trouwen in gemeenschap van goederen of door het aangaan van een geregistreerd partnerschap? En is de klant niet bekend bij ons als schuldenaar? Dan kunnen wij zonder (bijvoorbeeld) een inkomenstoetsing hoofdelijk ontslag verlenen.
Toevoegen tweede klant aan de hypotheek
Nee
Ja, behalve wanneer je trouwt of geregistreerd partner wordt en eigenaar wordt van de woning.
Aflossen
Nee
Nee
Risicoklassewijziging
Nee
Nee
Verhuur
Nee
Nee
Overlijden
Nee
Nee
Gedeeltelijk royement
Nee
Nee
Bouwdepot
Nee
Nee
Wijzigen rente / rentevastperiode tijdens rentevastperiode
Nee
Nee
Renteherziening
Nee
Nee
Rentemiddeling
Ja, € 250,- (behalve als de resterende rentevastperiode korter dan 1 jaar is)
Nee

Vraag je hypotheekadviseur om een onafhankelijk advies.

Wij vinden het belangrijk dat je goed advies krijgt over je hypotheek. Daarom vraag je de HollandWoont hypotheek altijd aan via een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur is onafhankelijk, dus vrij om voor jou te helpen aan de beste keuze voor jouw situatie.
Vind een goede adviseur