Rente vastzetten voor 20 of 30 jaar?

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel advies

Youp koopt zijn eerste huis en is dus ook bezig met zijn eerste hypotheek. Hij heeft al een beetje rondgekeken op internet. Ook heeft hij wat advies gevraagd aan vrienden en familie. Hij wil namelijk goed voorbereid zijn op zijn hypotheekgesprek. Hij heeft wel wat vragen voor de hypotheekadviseur. Vooral wil hij weten hoe lang hij zijn rente het beste kan vastzetten in zijn situatie.

Tijdens ons gesprek vertelde Youp me dat hij 27 jaar oud is, en alleenstaand. Over een paar maanden krijgt hij de sleutel van zijn eerste, eigen woning. Hij weet dat hij in elk geval geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen en vindt dat een fijn vooruitzicht.

Youp wil een bedrag van €250.000 lenen. Hij sluit hiervoor een annuïteitenhypotheek af bij HollandWoont. Naast het niet hoeven te betalen van de overdrachtsbelasting, vertelde hij me het ook prettig te vinden wanneer zijn nieuwe hypotheek NHG heeft. Ik verzekerde hem dat dit straks ook het geval zal zijn.

Ik legde Youp uit dat hij eerst voor zichzelf een maximale maandlast moet bepalen. Ook moet hij  bedenken hoe lang hij hierover zekerheid wil hebben. Daarbij vroeg ik hem naar zijn toekomst; hoe ziet hij deze voor zich? Youp antwoordde dat hij van reizen houdt en hier maandelijks een bedrag voor spaart. Dit wil hij straks graag blijven doen.

Daarnaast zou hij het erg leuk vinden om een gezin te stichten. Als zijn kinderen later gaan studeren, dan wil hij ook hiervoor een bedrag hebben gespaard. Youp gaf aan dat zijn hypotheek hem daarom niet meer dan €900 per maand mag kosten.

Ik vervolgde het gesprek door Youp te vertellen dat hij de rente voor verschillende periodes vast kan zetten. Dit verschilt bij HollandWoont van 1 tot en met 30 jaar. Wanneer je een hypotheek afsluit, dan heb je zelf invloed op de hoogte van je maandlast. Want hoe langer je de rente vastzet, des te hoger de rente. En hoe hoger die rente, hoe hoger je maandlast zal zijn.

Om een wat duidelijker beeld te geven, besloot ik om wat voor hem uit te rekenen. Wanneer hij de rente voor bijvoorbeeld 20 jaar zou vastzetten tegen 1,26 procent, dan wordt zijn maandlast zo’n €835. Kiest hij om de rente voor 30 jaar vast te zetten tegen 1,61 procent? Dan zorgt dit voor een maandlast van ongeveer €875.

Youp begreep dit en dacht hardop na: een periode van 10 jaar extra zekerheid kost hem maandelijks zo’n €40 extra. Ik legde hem toen voor: wat vindt hij van dit verschil? Beide bedragen voldoen in elk geval aan zijn wensen. Misschien wil hij dit bedrag liever niet uitgeven aan die extra zekerheid, om bijvoorbeeld te kunnen sparen voor een nieuwe reis.

Hij vroeg me wat er met zijn maandlast zou gebeuren, als hij de rente voor 20 jaar zou vastzetten. En wat er zou gebeuren als die 20 jaar voorbij zijn. Ik vertelde hem dat er dan gekeken wordt naar de resterende hypotheek en de rente die op dat moment wordt aangeboden. Zijn maandlasten kunnen dan flink stijgen. Na die tijd loopt zijn hypotheek nog 10 jaar. Youp zou er dan voor kunnen kiezen om zijn rente dan ook voor 10 jaar vast te zetten. Maar, dit is niet verplicht; een periode van bijvoorbeeld 5 jaar vast zou ook kunnen.

“Een periode van 10 jaar extra zekerheid kost hem maandelijks zo’n €40 extra”

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Na mijn uitleg en de getoonde berekeningen, hakte Youp de knoop door: hij wil zijn rente graag voor 30 jaar vast zetten. De maandlast die hieruit volgt, is prima te betalen volgens hem. Dat hij door de rente korter vast te zetten een lagere maandlast zou kunnen hebben, vindt hij niet erg. Hij kan straks nog steeds blijven sparen. Mochten zijn kinderen gaan studeren, dan wil hij liever niet met een hogere hypotheeklast te maken krijgen. Dit zal dus ook niet het geval zijn.

Tot slot gaf Youp aan nu erg opgelucht te zijn. Zijn maandlast zal niet meer veranderen tijdens de looptijd van zijn hypotheek. Hierdoor komt hij later niet voor verrassingen te staan. Met een gerust hart verliet hij ons gesprek en vertrok richting de meubelboulevard. Nu hij weet wat zijn hypotheek hem per maand gaat kosten, kan hij eindelijk zijn nieuwe woning gaan inrichten!

Wil jij ook een hypotheek met zo’n gunstige, lage rente? En dan het liefst een lage rente die wat langer vast staat? Dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont!

Een hypotheekadviseur bij jou in de buurt helpt je graag verder met zo’n hypotheek. Klik hier om er een te vinden. Wil je daarnaast meer weten over de nieuwe regels inzake de overdrachtsbelasting voor starters? Lees dan hier onze blog over dit onderwerp. Of ben je benieuwd wat een hypotheek met NHG betekent? Hier lees je er meer over.

Dit artikel is opgesteld door Tim Klerx, werkzaam als hypotheekadviseur bij Kompas Financiën. Via zijn blog “Goed met je geld” informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.