Scheiding

Scheiden en je hypotheek

Na een scheiding wil je misschien blijven wonen in het huis dat eerst van jullie samen was. We helpen je graag om te kijken of dat lukt.

Waar begin ik?

 • real-estate-couple-search-house

  Eigendom

  Wat is van jou en wat is van je ex-partner? Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor de eigendom van het huis.
 • Woningwaarde

  Wat is de financiële situatie rond het huis? Denk aan marktwaarde, openstaande hypotheekschuld en over- of onderwaarde.
 • Hypotheekadvies

  Laat je hypotheekadviseur voorrekenen wat je mogelijkheden zijn. Hij maakt het totale overzicht en vraagt de mogelijkheden op.

Wat is van jou en wat is van je ex?

Wat is van jou en wat is van je ex-partner? Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor de eigendom van het huis. Het antwoord is afhankelijk van hoe jullie relatie was geregeld: trouwen, samenwonen, met of zonder voorwaarden.

Wat is de woningwaarde?

Daarnaast moet duidelijk zijn wat de financiële situatie rond het huis is. Denk aan de marktwaarde, de openstaande hypotheekschuld, en (dus) de over- of onderwaarde. Een ruwe schatting krijg je als je naar vergelijkbare huizen in je omgeving kijkt op een huizensite of via het kadaster. Bij een makelaar is een waardebepaling vaak gratis. Wil je serieuze stappen zetten, laat dan een officiële taxatie doen; dat rapport heb je namelijk ook nodig om bij ons de aanvraag voor een hypotheek te doen.

Geregeld in 5 stappen 💪

Een onafhankelijke adviseur geeft je advies over jouw persoonlijke en financiële situatie en welke hypotheek daar het beste bij past. Ook weet je dan hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hypotheek in 7 stappen - afbeelding man en vrouw kijken bedenkelijk
Stap 1

Eigendom bepalen

Wat is van jou en wat is van je ex-partner? Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor de eigendom van het huis. Het antwoord is afhankelijk van hoe jullie relatie was geregeld: trouwen, samenwonen, met of zonder voorwaarden.

Hypotheek in 7 stappen - afbeelding jongeman krijgt advies van een goede hypotheekadviseur
Stap 2

Woningwaarde bepalen

Maak duidelijk wat de financiële situatie rond het huis is. Bijvoorbeeld de marktwaarde, de openstaande hypotheekschuld, en (dus) de over- of onderwaarde.

Stap 3

Hypotheekadvies

Laat in elk geval je hypotheekadviseur voorrekenen wat je mogelijkheden zijn. Dan gaat het niet alleen over het geld voor de hypotheek voor het huis.

Goede hypotheekadviseur - Afbeelding jong stel krijgt hypotheekadvies
Stap 4

Regelen

Een huis koop je voor de lange termijn. Dus kies je de hypotheek ook voor een lange tijd. Probeer daarom samen met je adviseur je toekomst zo goed mogelijk in te schatten.

NHG hypotheek - Afbeelding man op de fiets
Stap 5

Naar de notaris

Zijn jullie er uit en hebben jullie besloten dat één van jullie in het huis blijft wonen? Download dan hier het formulier om dit te regelen.

Download formulier

Regelen die handel

Zijn jullie er uit en hebben jullie besloten dat één van jullie in het huis blijft wonen? Download dan hier het formulier om dit te regelen. Vul het samen met je hypotheekadviseur in. Vergeet de handtekeningen en gevraagde documenten niet! Je mag alles doorsturen naar hallo@hollandwoont.nl.
Download formulier

Onafhankelijk advies vragen

Laat in elk geval je hypotheekadviseur voorrekenen wat je mogelijkheden zijn. Dan gaat het niet alleen over het geld voor de hypotheek voor het huis. Want als het huis meer waard is dan de hypotheek, dan zal je je ex-partner moeten uitkopen voor zijn of haar deel. Andersom kan ook: als het huis ‘onder water staat’, dus als er meer hypotheekschuld is dan dat het huis waard is, dan moet je ex-partner jou geld toe geven. Ook alimentatie en pensioenaanspraken kunnen meewegen. De hypotheekadviseur maakt het totale overzicht, en vraagt bij ons de mogelijkheden op.

Vind jouw adviseur