Hypotheek verhogen

Beetje extra

Je hebt grote plannen met je woning. Vaak kan of wil je die niet uit eigen zak betalen. Als je inkomen het toelaat en het voldoende waarde oplevert voor je woning kan je bestaande hypotheek bij HollandWoont in veel gevallen worden verhoogd tot maximaal 500.000.

Rentearchief - afbeelding 3 personen aan de keukentafel

Een huis kopen of verbeteren

Als het goed is, heb je al een hypotheek voor je huis of appartement van HollandWoont. Ook de verhoging van je hypotheek mag je alleen gebruiken voor je woning. Denk dan aan (ver)bouwkosten, het kopen van een garage of het afkopen van erfpacht. Kortom, eigenlijk vrijwel alles wat waarde toevoegt aan je woning. Daar valt bijvoorbeeld een nieuwe auto of wereldreis niet onder. Goed om te weten: je totale hypotheek mag niet meer zijn dan 500.000.

Isoleren of een warmtepomp aanschaffen?

Een nieuwe keuken, badkamer of andere verbouwing? Misschien wel verduurzamen voor een lagere energierekening. Of je hebt zelfs een nieuw huis op het oog of je wilt het bestaande huis helemaal alleen op naam krijgen. Laten we dan samen eens kijken of je je hypotheek kunt verhogen.
Ga voor duurzaam!

Bestaande ruimte benutten

Je eerste hypotheek bij HollandWoont is nooit hoger dan het maximale bedrag dat je onder NHG kunt afsluiten. Het maximum is hoger als je leent voor energiebesparende maatregelen. De actuele maximale bedragen vindt je op www.nhg.nl.

Misschien kon je op basis van je inkomen meer lenen dan je voor het kopen van je huis nodig had. En staat dat hogere bedrag al in de hypotheekakte, zonder dat je dat extra geld ook daadwerkelijk hebt opgenomen. Dat heet een verhoogde inschrijving. Je huidige plannen kunnen een mooie aanleiding zijn om die extra financiële ruimte nu te benutten. Daarvoor hoef je niet meer naar de notaris, dus dat scheelt kosten. Zo’n onderhandse verhoging regel je bij je adviseur, die natuurlijk nog wel je financiële positie checkt.

Privacy statement HollandWoont - Afbeelding gezin aan keukentafel

Tweede hypotheek

Als je eerste hypotheek + je extra geld meer zijn dan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (zie hierboven), dan maken we van dat extra geld een tweede hypotheek. Hierop is dus niet de veiligheid en rentekorting bij een Nationale Hypotheek Garantie van toepassing. Ook brengt de notaris kosten in rekening voor het passeren van deze tweede hypotheek. Beide hypotheken samen mogen zoals gezegd niet hoger zijn dan 500.000. Ook hiervoor neem je weer contact op met je adviseur.

Vind jouw adviseur


Blog - Afbeelding vrouw in keuken

Nieuwe hypotheek

Speciaal voor bestaande klanten van HollandWoont die hun gunstige rente willen meenemen naar een nieuw huis: dat kan! Stuur ons een bericht via hallo@hollandwoont.nl  zodra je weet dat je je huidige huis gaat verkopen. Het mooie is dat het dan ook mogelijk is om direct al tot het maximale bedrag van € 500.000,- te lenen. De grens van de Nationale Hypotheek Garantie geldt dan dus niet meer. Logisch dat je inkomen en de waarde van de nieuwe woning moeten passen bij dit hypotheekbedrag.

Checks voor de zekerheid

We proberen je zo goed mogelijk te helpen. Daarom zijn er diverse checks of de financiële wensen wel bij je situatie passen. Dit zijn aspecten die kunnen meetellen:

 • Je hebt je maandlasten aan HollandWoont gedurende de afgelopen zes maanden op tijd betaald (dus zonder achterstand of onregelmatigheden).
 • Een positieve uitkomst van een nieuwe BKR-toetsing (je hebt bijvoorbeeld niet te veel andere financiële verplichtingen).
 • Er zijn offertes/facturen (verbouwing) of een taxatierapport beschikbaar.

Precies weten hoe HollandWoont je kan helpen om je woonwensen te realiseren? Maak een afspraak met een van onze adviseurs!

Vind een adviseur

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is mijn lening?

  Je kunt de hoogte van je lening eenvoudig bekijken op Mijn HollandWoont. Hier vind je ook zaken zoals je rente en eventuele maandelijkse aflossing.

 • Kan ik mijn hypotheek verhogen? En voor welke aflosvorm kan ik kiezen?

  Je kunt je hypotheek meenemen voor het op dat moment uitstaande bedrag. Als je boven op het uitstaande bedrag een hogere hypotheek wil, geldt voor die verhoging dat we pas op dat moment kunnen beoordelen of we de hogere hypotheek wel of niet kunnen geven. De hogere hypotheek kan je alleen afsluiten als een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Wanneer je je hypotheek gaat verhogen, dan mag je hypotheek in totaal maximaal € 500.000,- zijn.

 • Mag ik bij HollandWoont mijn overwaarde gebruiken voor een hogere hypotheek?

  Ja dat kan, maar niet in alle gevallen. Je mag je overwaarde gebruiken om je hypotheek te verhogen voor een verbouwing. Of je kunt je overwaarde gebruiken om je ex-partner uit te kopen bij een scheiding. Ook kun je het inzetten voor de afkoop van erfpacht of voor het aflossen van een bestaande SVn starterslening. Maar je mag je overwaarde niet gebruiken voor consumptieve doelen. Bijvoorbeeld het kopen van een camper of nieuwe auto of een verre reis.

 • Moet ik gebruik maken van een adviseur?

  Ja, bij een nieuwe hypotheek moet je hele financiële situatie opnieuw worden bekeken. Een wijziging in je hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek vinden wij het daarom niet meer dan logisch dat klanten gebruik maken van een adviseur.

 • Waar komt het geld van HollandWoont vandaan?

  Alle aanbieders van hypotheken hebben kapitaal nodig om hypotheken te kunnen verstrekken. Dit kapitaal kunnen zij bijvoorbeeld verkrijgen door spaargeld te vragen van consumenten, door te lenen bij andere grote partijen of via financieringsvormen waarin investeerders kunnen participeren. HollandWoont maakt gebruik van dat laatste model.

  Het geld van een HollandWoont hypotheek komt van binnenlandse en buitenlandse institutionele partijen (banken, verzekeraars, pensioenfondsen gevestigd in de EU, Zwitserland, Noorwegen, US of UK). Uiteraard selecteren wij investeerders heel zorgvuldig. Daarnaast maken wij afspraken met investeerders om er voor te zorgen dat wij consumenten tijdens de looptijd van de hypotheek kunnen helpen bij nieuwe wensen.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'