Mijn woning verduurzamen, is dat nodig?

Het is je misschien opgevallen dat er steeds meer informatie en reclame ziet over het verduurzamen van je woning. Maar waarom is dat zo belangrijk en wat kun je er mee bereiken?

Verduurzamen van de woning kun je op vele manieren doen. Zo kun je verbouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Of kun je het geschikt maken voor bewoning door ouderen. Maar meestal hebben we het dan over het energiezuiniger maken van de woning, door bijvoorbeeld te kiezen voor isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Er zijn allerlei bedrijven die je kunnen helpen met kiezen voor de meest gunstige mogelijkheden voor jouw woning. Dat verschilt namelijk per woning. Zo is de aanschaf van een warmtepomp in een slecht geïsoleerd huis bijvoorbeeld een minder verstandige keuze.

Uiteraard geldt ook: hoe energiezuiniger jouw woning is, hoe beter het energielabel is dat je kunt aanvragen.

Wil je meer weten over verduurzamen en de mogelijkheden die jij hebt?

Algemene informatie kun je lezen op deze  website van de overheid. Wil je weten welke verduurzamingsmogelijkheden er zijn voor jouw specifieke woning? Dan kun via deze website van de overheid meer informatie vinden.

Naast de overheid zijn er meerdere marktpartijen die je kunnen helpen met verduurzamen. Van het geven van informatie, het opvragen van offertes tot en met de uitvoering van de verduurzaming. Voorbeelden hiervan zijn de Energiebespaarders, HomeQgoSusteen of Vereniging Eigen Huis.  Maar er zijn er nog vele andere, misschien ook jouw energieleverancier.

Waarom is verduurzamen zo belangrijk?

Naast een beter milieu, meer comfort en lagere energielasten is het verduurzamen van de woning en het registreren van een officieel energielabel ook belangrijk voor jouw financiële mogelijkheden in de nabije toekomst. De maximale hypotheek en de waarde en verkoopbaarheid van jouw woning komt immers steeds meer onder druk te staan als jouw woning minder energiezuinig is. Daarom raden we iedereen aan om nu alvast te kijken wat je de komende jaren kunt doen om jouw woning te verduurzamen.

Stap 1

Waarde en verkoopbaarheid van de woning

Het energielabel van de woning heeft een steeds groter effect op de waarde van een woning. Woningkopers zijn zich steeds meer bewust van de kostenbesparingen die een energiezuinig huis met zich meebrengt. Zo levert een enkele stap verbetering in energielabel (bijvoorbeeld van E naar D) nu gemiddeld al een stijging op van 7,2% in woningwaarde! En de verwachting is dat dit effect de komende jaren alleen maar zal groeien. Ook de snelheid waarmee je de woning kunt verkopen zal steeds meer afhangen van het energielabel dat de woning heeft. Beide effecten samen kunnen in de nabije toekomst betekenen dat jouw woning met een slecht energielabel langer te koop staat en je het alleen tegen een lagere prijs kunt verkopen.

Stap 2

Wetgeving

De overheid vindt verduurzaming van de woningen steeds belangrijker. Dit geldt voor zowel de Nederlandse als de Europese overheid. Zo zijn er plannen om het vanaf 2030 onmogelijk te maken woningen met een energielabel F of G (in 2033 zelfs vanaf label E) te verkopen. Jij of de koper moet de woning dan verduurzamen naar minimaal een label E (vanaf 2033 label D). Deze extra kosten als gevolg van deze wetgeving hebben een direct effect op de waarde van jouw woning. De hierboven genoemde wetgeving is onderdeel van een groter plan van de Europese overheid om van Europa een klimaatneutraal continent te maken. Meer hierover lees je op de website van de Europese Green Deal.

Europese Green Deal
Stap 3

Hoger comfort

In een goed geïsoleerde woning heb je minder last van tocht en blijft het ook in hete zomers koeler. Daardoor woon je prettiger.

Stap 4

Lagere energiekosten

Als je minder energie verbruikt, of als er minder energie verloren gaat, dalen je maandelijkse kosten voor gas en stroom.

Stap 5

Beter milieu

Energiebesparing zorgt ervoor dat we minder interen op de natuurlijke bronnen en dat ons klimaat stabiel blijft. Dit draagt bij aan een betere wereld voor ons allemaal.

Stap 6

Maximale hypotheek

Sinds 2024 bepaalt het energielabel van de woning deels het bedrag dat je kunt lenen. Hoe energiezuiniger de woning, hoe meer je kunt lenen. Dat maakt het extra aantrekkelijk om een officieel energielabel voor jouw woning aan te vragen. Let op, als je jouw woning wilt verkopen ben je verplicht om een officieel energielabel te hebben.

Officieel energielabel aanvragen
Stap 7

Energielabel

Wil je weten welk energielabel jouw woning heeft?

Check jouw energielabel hier

Hoe kan ik verduurzamen betalen?

Natuurlijk kost het verduurzamen van de woning geld. En dan gaat het al snel over duizenden euro’s. Het goedkoopste is het natuurlijk als je dit met eigen spaargeld kunt betalen. Dan hoef je immers geen geld te lenen en dus geen rente te betalen.

Als je geld gaat lenen kijk dan altijd goed naar de eventuele kosten voor het afsluiten van de lening, de aflosvorm en de rente. Die bepalen immers het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Maar kijk ook goed naar de looptijd. Zo zullen je maandelijkse kosten lager zijn als je jouw lening in 30 jaar terugbetaalt in plaats van in 15 jaar. Bedenk dan wel dat het kan zijn dat bijvoorbeeld jouw warmtepomp na 20 jaar vervangen moet worden. En dat je dan dus nog 10 jaar moet betalen voor iets waar je niets meer aan hebt. Ook kan deze restantlening gevolgen hebben voor een lening voor een nieuwe warmtepomp.

Financieringsmogelijkheden

 • Hypotheek

  Zowel bij het afsluiten als tijdens de looptijd kun je bij de meeste geldverstrekkers geld lenen voor verduurzaming van de woning. In bepaalde gevallen valt dit buiten de inkomenstoets en soms geldt er zelfs een rentekorting. Zeker als je een bedrag kunt opnemen binnen jouw (verhoogde) hypothecaire inschrijving, en dus geen kosten voor de notaris hoeft te maken, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. De rente die je voor de hypotheek betaalt, is over het algemeen lager dan de rente op een persoonlijk krediet.
  Weten wat er mogelijk is?
 • Persoonlijk krediet

  Je kunt een persoonlijk krediet afsluiten. Dat heeft als voordeel dat je geen kosten voor de notaris hebt. Wel is de te betalen rente hiervoor meestal relatief hoog en is de maximale looptijd vaak beperkt tot 10 of 15 jaar.
  Uitleg soorten krediet
 • Warmtefonds

  Een lening bij het warmtefonds. Als je voldoet aan de voorwaarden kun je hier tegen lage kosten een lening voor verduurzaming van de woning afsluiten.
  Nationaal Warmtefonds

Vind jouw adviseur