Ga ervoor!

Hoeveel kan ik lenen?

Een woning kopen. Je gaat ervoor! Dan is het eerste wat je natuurlijk wil weten: hoeveel kan ik lenen?

Bereken wat je kan lenen
Hoeveel kan ik lenen - Afbeelding stel krijgt sleutel van nieuw huis
Hoeveel kan ik lenen - Afbeelding stel krijgt sleutel van nieuw huis

100% van de marktwaarde

Je kunt maximaal 100% van de marktwaarde van een huis lenen. Of 106% als je je huis verduurzaamt. Bijvoorbeeld met energiezuinige kozijnen in combinatie met hoog rendements beglazing (HR++), zonnepanelen of een warmtepomp. De marktwaarde van een huis is het bedrag waar de taxateur op uitkomt. Dit bedrag vind je terug in het taxatierapport. Dat hoeft dus niet de prijs te zijn waarvoor het huis te koop staat. Tot en met 90% van de marktwaarde van je huis kun je bij ons ook gebruik maken van een desktoptaxatie van Calcasa. Vraag aan je adviseur wat de voorwaarden zijn.

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan is de koopsom de marktwaarde. Daar kan tijdens de bouw nog wat bijkomen of afgaan zoals meerwerk, renteverlies of bouwkosten. Als de hypotheek bij de notaris is gepasseerd dan staat de waarde voor NHG vast.

Voordelen van Nationale Hypotheek Garantie

 • Altijd goed

  Een hypotheek met NHG past bij je inkomen. Je leent nooit te veel en er blijft genoeg over voor andere uitgaven.
 • Zekerheid

  Omdat NHG extra zekerheid geeft, belonen geldverstrekkers met een lagere hypotheekrente.
 • Vangnet

  Gaat je relatie uit of gebeurt er iets anders waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Met NHG vertrouw je op een vangnet.
Hoeveel kan ik lenen - Afbeelding stel kijkt naar tablet

Je inkomen is bepalend

Hoeveel je kan lenen hangt allereerst af van hoeveel je verdient. Maar ook van de hoogte van de waarde van je woning en de hypotheekrente spelen mee. Met HollandWoont kan je een hypotheek van maximaal € 405.000,- krijgen. Maak jij je huis groener, dan kan je zelfs tot € 429.300,- lenen.

Met welk type inkomen mag je een HollandWoont hypotheek afsluiten? We zetten het voor je op een rij. Je mag inkomen hebben uit:

 • loondienst
 • zelfstandig bedrijf of beroep
 • toekomstige inkomensstijging
 • toekomstig dienstverband
 • pensioen
 • sociale uitkeringen
 • PGB/gastouderschap

Reken zelf uit wat je kunt lenen

We hebben een handige rekentool gemaakt. Daarmee kun je eenvoudig en snel berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van jouw inkomen. Begin hier.
Bereken je hypotheek

Een hypotheek in 7 stappen 💪

Een onafhankelijke adviseur geeft je advies over jouw persoonlijke en financiële situatie en welke hypotheek daar het beste bij past. Ook weet je dan hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hypotheek in 7 stappen - afbeelding man en vrouw kijken bedenkelijk
Stap 1

Wat wil je?

Er is veel keuze in soorten woningen. Evenals in de manier waarop je het geld gaat lenen om die woning te kopen. Denk zelf alvast na over je wensen.

Hypotheek regelen
Hypotheek in 7 stappen - afbeelding jongeman krijgt advies van een goede hypotheekadviseur
Stap 2

Goede adviseur

Het klinkt misschien raar, maar een goede adviseur verdient geld voor je. Hij berekent hoeveel je kunt lenen en adviseert je de hypotheek die het beste bij jouw situatie en wensen past.

Geld verdienen
NHG hypotheek - Afbeelding man op de fiets
Stap 3

Erop af!

Je hebt een leuke woning gezien. Bij een makelaar of op een online huizensite. Tijd om actie te ondernemen. Via de makelaar regel je een bezichtiging.

Erop af!
NHG hypotheek - Afbeelding appels op weegschaal
Stap 4

Belangrijke afwegingen

Een huis koop je voor de lange termijn. Dus kies je de hypotheek ook voor een lange tijd. Probeer daarom samen met je adviseur je toekomst zo goed mogelijk in te schatten.

Belangrijke afwegingen
NHG hypotheek - Afbeelding blokjes kaas met vlaggetjes
Stap 5

Rente aanbod

HollandWoont wil altijd de beste zijn. Dus als de marktrente in die drie weken vanaf het renteaanbod zakt, dan zakt jouw rente gewoon mee.

Renteaanbod
Hypotheek passeren bij de notaris - afbeelding jong stel krijgt hypotheekadvies
Stap 6

Aanbod hypotheken

Jij hebt al je keuzes gemaakt, HollandWoont heeft al jouw papieren bekeken. Het totale hypotheekaanbod ligt nu op tafel.

Hypotheekaanbod
Goede hypotheekadviseur - Afbeelding jong stel krijgt hypotheekadvies
Stap 7

Naar de notaris

Tijd om met de verkoper af te spreken wanneer je de woning krijgt. Bij de notaris regel je alle papierwerk en de betaling.

Naar de notaris