Financiële rust

Extra aflossen

Verwacht je dat je inkomsten gaan dalen, bijvoorbeeld vanwege pensioen? Of dat je uitgaven juist stijgen, omdat er een baby op komst is? Of houd je gewoon van financiële rust? Denk dan eens aan extra aflossen op je hypotheek.

Contactgegevens HollandWoont - afbeelding roze koeken

Het huis is nog sneller van jou!

De mogelijkheid om extra af te lossen zorgt dat het huis nog sneller van jou wordt. Gebruik die flexibiliteit dus als je eens een financiële meevaller hebt. Een mooie jaarwinst bijvoorbeeld, als ondernemer. Een erfenis die je graag goed wilt besteden. De verkoop van je boot of vakantiehuisje. En misschien wel een onverwachte prijs in een loterij…

In één keer of geleidelijk?

De meeste mensen kiezen ervoor om de extra aflossing in één keer over te maken. Dat kan trouwens heel makkelijk via Mijn HollandWoont. Je hoeft het niet van te voren aan ons te melden. Maar goed om te weten: wat je aflost, kun je niet meer opnemen. Doe het dus niet met geld dat je als reserve voor onverwachte uitgaven nodig hebt. Op de website van het Nibud kun je uitrekenen welk bedrag verstandig is om achter de hand te houden.

Het is bij HollandWoont overigens ook mogelijk om langzaam extra af te lossen door naast je afgesproken maandbedrag ook steeds een aanvullende storting te doen. Ideaal als je bijvoorbeeld promotie hebt gemaakt en meer overhoudt van je salaris.

Mijn HollandWoont

Beleggen of extra aflossen op je hypotheek?

Geert-jan (44) woont samen met zijn dochter Robin (13) in een leuk bovenhuis middenin de stad. Door een erfenis van een oud-tante heeft Geert-jan wat geld over. Hij twijfelt wat hij ermee gaat doen. Op de bank als studiegeld voor z'n dochter, beleggen of misschien aflossen op z'n hypotheek. Maar wat is slim?
Lees artikel

Je hypotheek tot 100% aflossen

Bij veel hypotheekaanbieders mag je jaarlijks maar een beetje extra aflossen. Bijvoorbeeld 10 procent. Wil je meer, dan ‘straffen’ ze je met een boete. Wij denken ruimer: als jij je hypotheek veel meer wilt laten zakken, is dat voor ons geen punt. Sterker nog: je mag je de openstaande hypotheekschuld helemaal aflossen. Er is één heldere voorwaarde: je moet het doen met eigen middelen. Bijvoorbeeld uit spaargeld of een schenking. En dat moet je kunnen laten zien. Waarom? Zodat je niet een andere lening of hypotheek afsluit om deze te kunnen aflossen. We adviseren je wel om dit soort grote financiële beslissingen altijd met je adviseur te bespreken.

Gunstiger rentetarief

Je eigen woning is waarschijnlijk behoorlijk wat waard, maar eigenlijk heb je een schuld. Hoe lager die schuld, hoe minder je per maand hoeft te betalen aan aflossing en/of rente. In sommige gevallen kun je door de lagere hypotheek ook nog eens in een gunstiger rentetarief terechtkomen. In ieder geval: mochten de huizenprijzen ooit weer dalen, sta jij niet of minder snel ‘onder water’. Dat kan best slim zijn. En een lekker gevoel: wonen in een huis dat ineens nóg meer van jezelf is.

De lagere hypotheek

Veelgestelde vragen

 • Ik wil aflossen

  Heb je een leuke meevaller of wil je gewoon je maandlasten laten zakken? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek. Je kunt elke maand met je eigen geld extra terugbetalen, omdat je op dit moment wat over hebt. Maar je kunt ook je hele hypotheek in één keer aflossen. Er zit geen bovengrens aan het bedrag dat je extra aflost en we rekenen er ook geen kosten voor. Het is heel makkelijk om dit te doen via de knop Mijn HollandWoont bovenaan de pagina. Zodra je inlogt en aangeeft hoeveel je extra wil aflossen, krijg je een link naar iDEAL om het bedrag over te maken.

 • Wat is het verschil tussen extra aflossen en volledig aflossen?

  Bij extra aflossen betaal je een gedeelte van de lening terug en blijft de lening voor het restantbedrag gewoon doorlopen. Bij algeheel aflossen wordt de totale lening terugbetaald en daarmee beeindigd.

 • Hoe kan ik mijn lening aflossen uit eigen middelen?

  Als je de lening wilt aflossen uit eigen middelen (eigen geld, dus geen andere lening) dan ontvangen wij graag uiterlijk 30 dagen voor de gewenste aflosdatum een schriftelijk verzoek. Wij maken dan de aflosnota voor je op, zodat je weet welk bedrag je exact moet overmaken om de lening af te lossen.

 • Moet ik een vergoeding betalen als ik mijn lening aflos?

  Of je een boete moet betalen is van een aantal zaken afhankelijk, zoals de huidige stand van de hypotheekrente en de rente die je betaalt voor je lening. Ook kan de reden van aflossen invloed hebben op of je wel of geen boete moet betalen.

  Als u wilt weten hoeveel boete je moet betalen, dan kun je een proforma aflosnota opvragen. Dit is een vrijblijvende berekening die je een indicatie geeft van de hoogte van de boete op het moment van aanvragen.

  Je kunt de proforma aflosnota eenvoudig aanvragen via Mijn HollandWoont. Je hebt dan in de meeste gevallen al binnen een kwartier je proforma aflosnota in je berichtenbox.

 • Hoe ver van te voren moet ik het doorgeven als ik mijn lening wil aflossen?

  Als je de woning gaat verkopen, ontvangen wij graag uiterlijk 2 weken van te voren schrifteijk bericht. Als je de woning niet gaat verkopen, maar de lening gaat oversluiten of aflossen uit eigen middelen, dan ontvangen wij graag uiterlijk 30 dagen van te voren schriftelijk bericht.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'