Bouwen en verbouwen

Hypotheek afsluiten om te verbouwen

Bouwen, verbouwen, nieuwbouw; wat gaan we doen? Je kunt de HollandWoont hypotheek aanvragen voor een nieuw huis, een bestaand huis, een huis dat je wilt (laten) bouwen en voor een verbouwing van je eigen huis. Je kunt ook je bestaande hypotheek oversluiten naar een HollandWoont hypotheek.

Hypotheek afsluiten om te verbouwen - Afbeelding 2 mannen bouwen veranda
Hypotheek afsluiten om te verbouwen - afbeelding mensen knappen tuin op

Handige (ver)bouwspaarpot

 • Bouwdepot

  We bewaren een deel van de hypotheek voor je. We betalen dat uit als we de facturen van de nieuwbouw of verbouwing van je krijgen.
  Vragen?
 • Spelregels

  Wat zijn de spelregels? Vallen tuintegels wel of niet onder het bouwdepot en hoe zit het met Ikea-bonnetjes?
  Download spelregels
 • Veelgestelde vragen

  Vragen? We geven je antwoord op heel veel specifieke vragen rondom het bouw- en rentedepot. Veelgestelde vragen
  FAQ

Vang je dubbele maandlasten op

Zie jij op tegen de dubbele maandlasten? In veel gevallen moet je een tijdje betalen voor de rente en aflossing van je oude en je nieuwe hypotheek. Voor de rentelasten van je nieuwe hypotheek kun je tijdelijk extra lenen binnen je bouwdepot. Dit noem je een rentedepot. Hieruit betalen we de rente die je al moet betalen voordat je bent verhuisd. Je leent eigenlijk extra om je dubbele lasten te betalen.
Hoe werkt een rentedepot?

Zet een deel van je hypotheek opzij

Als je huis nog gebouwd wordt of als je nog met de verbouwing bezig bent, houden wij een deel van het geld in een bouwdepot. Anders gezegd: wij bewaren een deel van de hypotheek voor je. We betalen dat uit als we de facturen van de nieuwbouw of verbouwing van je krijgen.

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan houden we het bouwdepot maximaal 24 maanden voor je vast. Ga je verbouwen? Dan geldt een maximum van 9 maanden. Zonodig verlengen we dat één keer met zes maanden.

Vind jouw adviseur


Bewaar je bonnetjes!

Bonnetjes, facturen. Het is een heel gedoe. Maar we hebben ze nodig om uit te kunnen betalen. Op elke factuur staat: bedrijfsnaam, adres, plaatsnaam, telefoonnummer, een Nederlands bankrekeningnummer en Kamer van Koophandel-nummer. Plus wat je gekocht hebt of de uitgevoerde werkzaamheden.

Op een kassabon staan de naam en het adres van het bedrijf. Spullen via een particulier (via Marktplaats bijvoorbeeld) vergoeden we tot een totaal van maximaal € 2.500,-. Stuur een kopie van de online-advertentie, de factuur van de verkoper met daarop de namen van de koper en verkoper, de prijs en beschrijving van de aankoop en een kopie van het bankafschrift van de betaling. Gehuurd gereedschap vergoeden we tot maximaal € 1.500,-.

Veelgestelde vragen

 • Hoe werkt een bouwdepot?

  Ga je een bestaande woning verbouwen of nieuwbouw kopen, dan kun je gebruikmaken van een bouwdepot. Bij het afsluiten van een hypotheek, kun je een deel van het hypotheekbedrag in een bouwdepot laten zetten. Dit geld kun je gebruiken om verbouwkosten of de bouw van een nieuwbouwhuis te betalen. Het moet wel een verbouwing zijn die waarde toevoegt aan je huis.

  De hoogte van het bouwdepot is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning voor en na verbouwing.

  Als je gebruikmaakt van een bouwdepot kan je altijd in Mijn HollandWoont facturen van bijvoorbeeld je aannemer indienen. Bij het insturen kan je aangeven of het bedrag aan jezelf of aan de leverancier moet worden overgemaakt.

 • Wat is een rentedepot?

  Heb je een nieuwbouw huis, maar is het nog niet klaar? Dan heb je een tijdje dubbele lasten. De rentelasten kun je meefinancieren. Dan leen je dus een extra bedrag en dat noemen we het rentedepot. Het rentedepot is onderdeel van het bouwdepot. Uit dit rentedepot (ook wel meegefinancierde rente) wordt de rente van je nieuwe hypotheek betaald. Let op! alleen de rente, dus niet de aflossing. Zodra het bedrag in het rentedepot op is, wordt de rente van je rekening afgeschreven.

 • Wanneer kan ik gebruikmaken van mij bouwdepot?

  Je kunt gebruik maken van het bouwdepot wanneer wij van de notaris een kopie van de door jou getekende akte hebben ontvangen. Uiterlijk 3 werkdagen na het ingaan van je hypotheek krijg je een brief thuis met een registratiecode en de instructies om Mijn HollandWoont te activeren. Via Mijn HollandWoont kun je eenvoudig gebruikmaken van je bouwdepot en declaraties indienen.

 • Kan ik m’n bouwdepot verhogen?

  Zodra je bij de notaris bent geweest en hebt getekend, kan de hoogte van je bouwdepot niet meer worden aangepast. Wil je toch meer lenen? Dan kan je met je adviseur kijk of het interessant is om voor een onderhandse verhoging of tweede hypotheek te kiezen. Bij een onderhandse verhoging heb je je huidige hypotheek hoger ingeschreven dan wat je daadwerkelijk hebt geleend. Je hebt dan een stukje extra ruimte om bij te lenen. Je hoeft dan niet naar de notaris.

 • Hoe kan ik m’n bouwdepot verlengen?

  Dit verzoek dien je in via Mijn HollandWoont. Onder de kopje Bouwdepot vind je de mogelijkheid om je bouwdepot te verlengen.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'