Hoe werkt een verhuisregeling?

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Jorien(38) en Vivian(36) zijn druk bezig met een nieuw huis. Bij hun vorige huis hebben ze zich niet heel goed verdiept in de hypotheek en de voorwaarden. Deze keer willen ze hier meer over weten. Ze zagen dat HollandWoont een verhuisregeling heeft, maar hoe werkt dat precies? Want je lage hypotheekrente meenemen naar je volgende huis lijkt te mooi om waar te zijn.

Eenmaal bij hen aangeschoven aan de keukentafel, vertelde Vivian dat ze een groter huis willen. Ze wonen al zo’n 10 jaar in hun huidige woning, maar deze wordt volgens hen iets te klein. Hun hypotheekrente staat nu op 4 procent, maar op internet ziet Jorien rentes die veel lager zijn. “Mogen we bij een nieuwe hypotheek ook een nieuwe, lagere rente kiezen, of zitten we vast aan onze huidige rente?” is dan ook meteen haar eerste vraag.

Terwijl ik ik ondertussen een kop koffie van Vivian geserveerd krijg, beantwoord ik haar vraag: “Jazeker, bij een nieuwe hypotheek mag je altijd een nieuwe rente kiezen. Zo heb je in dat geval altijd de laagste hypotheekrente tot je beschikking.”

Lage rente

Jorien vervolgde hun verhaal en vertelde me dat ze onlangs met vrienden op een verjaardag heeft gesproken over hun verhuisplannen. Die vrienden zaten zo’n beetje in hetzelfde schuitje als deze dames. Zij betaalden namelijk ook nog een wat hogere hypotheekrente. Na het afsluiten van een nieuwe hypotheek, daalde die rente naar nog geen anderhalf procent. Ondanks dat ze een hogere hypotheek hadden afgesloten, was hun maandlast vele malen lager.

Vivian keek bedenkelijk en vroeg me: “Zo’n lagere rente is natuurlijk leuk, maar wat als je opnieuw gaat verhuizen en de rente is dan gestegen? Of beter gezegd: Kunnen wij straks die lagere rente meenemen, als we nog een keer gaan verhuizen?” Jorien vulde daarbij aan dat ze had gezien dat hypotheekverstrekker HollandWoont een gunstige, lage rente heeft. “Wat als we bij hen onze nieuwe hypotheek afsluiten en de rente voor 20 jaar vast zetten, maar tijdens die 20 jaar opnieuw verhuizen? En wat als de rente dan ondertussen gestegen is?”

Ik stelde hen gerust, door eerst aan te geven dat dit allemaal logische hypotheekvragen zijn. Zeker wanneer je concrete verhuisplannen hebt. Ik nam het voorbeeld van Jorien erbij, om hun vragen van een duidelijk antwoord te kunnen voorzien.

Lage rente meenemen
Ik gaf ze de volgende uitleg: Stel dat je nu je hypotheekrente voor 20 jaar vast zet tegen 1,3%. Na 15 jaar ga je verhuizen en sluit je een nieuwe hypotheek af. Ondertussen is de rente gestegen: de laagste rente die je zou kunnen kiezen, is dan 5%. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de resterende 5 jaar van je rentevaste periode zou weggooien, en die hogere rente zou moeten kiezen. Ik vertelde de dames dat je bij HollandWoont in dat geval gebruik zou kunnen maken van hun zogeheten ‘verhuisregeling’, ook wel ‘meeneemregeling’ genoemd.

De ogen van vooral Vivian werden wat groter, en ze vroeg me: “Geldt zo’n verhuisregeling dan ook voor ons, en wat voor voorwaarden horen hier bij?” Ik legde haar uit dat er aan zo’n regeling inderdaad wat voorwaarden verbonden zijn.

Wat moet je doen?

Zo moet je allereerst een bericht naar HollandWoont sturen, waarin je aangeeft dat je je huidige woning hebt verkocht en je je rente graag mee wilt  nemen naar je nieuwe huis. Dit bericht moet je minimaal 30 dagen vóór de verkoopdatum van je huidige huis versturen. Als je dat gedaan hebt, dan heb je 6 maanden de tijd voor de aankoop van je nieuwe woning.

Jorien pakte er ondertussen pen en papier bij. “Kun je daar een duidelijker voorbeeld van geven?”, vroeg ze. Ik schetste voor haar de volgende situatie: stel dat je je huidige woning op 1 mei verkoopt. Ondertussen verhuis je naar een huurwoning, en op 1 augustus krijg je de sleutels van jullie nieuwe woning. In dat geval moet je HollandWoont uiterlijk op 1 april een bericht sturen, waarin je aangeeft dat je gebruik wil maken van hun verhuisregeling. Als je dan op 1 augustus de sleutels van je nieuwe woning krijgt, dan valt deze datum binnen de termijn van 6 maanden, volgens de voorwaarden van HollandWoont. Je zou deze overdrachtsdatum zelfs nog iets later mogen plannen, maar dan wel uiterlijk op 1 november.

Hogere hypotheek
Beide dames keken elkaar aan en zeiden: “Wat een goede voorwaarde, zo’n verhuisregeling!” Vivian had daar toch nog een extra vraag over: “Wat als we dan een hypotheek van €200.000 hebben met een rente van 1,3%, maar toch een hogere hypotheek afsluiten?” Ook hierbij gaf ik hen weer een voorbeeld.

Ik legde ze uit dat wanneer je bij een verhuizing een nieuwe hypotheek van bijvoorbeeld €300.000 nodig hebt, je sowieso je oude hypotheek van €200.000 kunt meenemen. Dit uiteraard met de huidige, lage rente. Voor het nieuwe gedeelte van €100.000, sluit je een extra hypotheek af. Deze extra hypotheek krijgt dan wel een rente die op dat moment geldt.

Vivian vatte mijn verhaal samen en vroeg: “Dus als ik het goed begrijp, mogen we in dat geval onze hypotheek van 2 ton meenemen met de lage rente, maar het nieuwe gedeelte leen je tegen de dan geldende rente?” Ik knikte en gaf aan dat ze mijn uitleg goed had begrepen.

““Zodra we een nieuwe woning hebben gekocht, willen we graag onze hypotheek bij HollandWoont afsluiten!””

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Let op

Jorien wilde haar schrijfblok gaan opbergen, maar ik wilde haar graag nog wijzen op wat meer voorwaarden, die bij een rentemeeneemregeling horen. Je mag hiervan alleen gebruik maken, als er de afgelopen 6 maanden geen achterstallige of onregelmatige betalingen zijn geweest. Je moet dus altijd je hypotheeklast netjes en op tijd betaald hebben. Daarnaast kun je je hypotheek en de rente alleen meenemen naar je nieuwe woning, als je voldoet aan alle voorwaarden die dan gelden. Nog zo’n voorwaarde is dat je de looptijd van je hypotheek niet mag verlengen. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek die nog 23 jaar loopt? Dan mag je bij verhuizing deze hypotheek geen langere looptijd, van bijvoorbeeld 30 jaar, meegeven. Ook kan je rente bij verhuizing veranderen, omdat de risicoklasse van je hypotheek wijzigt. Al met al dus best wat voorwaarden die dan kunnen gelden. Ik raadde haar aan om deze voorwaarden op dat moment altijd goed na te vragen bij de hypotheekadviseur.

Eerst kopen en dan verkopen
Op het einde van het gesprek, had Vivian nog een laatste vraag voor me. “In het voorbeeld wat je eerder gaf, verkopen we eerst ons huidige huis, en kopen we pas later onze nieuwe woning aan. Maar wat als dit andersom gebeurt; moeten we dan ook binnen 6 maanden ons huidige huis hebben verkocht? Heb je hiervan nog een voorbeeld?”

Ik antwoordde haar dat er in die situatie dan geen termijn van 6 maanden geldt, maar van maximaal 2 jaar. Dus als je bijvoorbeeld de sleutels van je nieuwe woning op 1 mei 2022 ontvangt, dan heb je tot 1 mei 2024 de tijd om je huidige woning te verkopen. Ook wijzigt de rente van de oude hypotheek in deze situatie; deze wordt dan voor 1 jaar vast gezet. Hoe hoog deze rente dan zal zijn, kun je teruglezen op de hypotheekofferte van HollandWoont.

Jorien en Vivian knikten instemmend naar elkaar, en riepen tegelijk: “Zodra we een nieuwe woning hebben gekocht, willen we graag onze hypotheek bij HollandWoont afsluiten!”

Denk jij ook aan zo’n hypotheek met een gunstige rentemeeneemregeling? Dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont! Een hypotheekadviseur bij jou in de buurt vertelt je er graag meer over. En wil je meer weten over deze regeling? Klik dan hier en lees er snel meer over.

Dit artikel is opgesteld door Tim, werkzaam als zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies. Via zijn blogs op Goedmetjegeld.nl informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.