Overlijden en je hypotheek

Je partner, ouders of een andere naaste is er niet meer. En dan moet er opeens veel geregeld worden. Ook ten aanzien van het huis en de hypotheek. Daar moet je iets voor ondernemen. Lees hier alles over overlijden en je hypotheek.

  • Erfenis

    Als je een huis erft van iemand anders dan je partner, overleg dan zo snel mogelijk met de notaris.
  • Wonen

    Wanneer er een Nationale Hypotheek Garantie van toepassing is, zijn er meer mogelijkheden bij overlijden van een partner.
  • Voorbereiden

    Het klink misschien raar, maar ook als je zelf verwacht binnenkort te overlijden kun je zaken voorbereiden.

Maak zo snel mogelijk een afspraak bij je hypotheekadviseur.

Wij vinden het belangrijk dat je goed advies krijgt over je hypotheek. Vooral bij overlijden van een partner, ouder of andere naaste. De hypotheekadviseur is onafhankelijk, dus vrij om voor jou te helpen aan de beste keuze voor jouw situatie.
Vind adviseur

Hoe is de erfenis geregeld?

Belangrijk is wat er is vastgelegd voor het geval van overlijden. Als je een huis erft van iemand anders dan je partner, overleg dan zo snel mogelijk met de notaris. Die weet namelijk alles over de hypothecaire afspraken die ooit (eventueel bij een ander notariskantoor) zijn gemaakt.

Als het om je eigen partner gaat, dan regelt de wet een aantal dingen automatisch als je getrouwd bent, maar misschien zijn er aparte huwelijkse voorwaarden en testamenten. Als je samenwoont is er ook onder voorwaarden wettelijke bescherming, en hebben jullie wellicht een samenlevingsovereenkomst of testament laten opmaken. Ook dan kan de notaris je hierover alles vertellen.

Wil je in je huis blijven wonen?

Laten we er even vanuit gaan dat je partner is overleden. Misschien heb je al een beslissing genomen om het huis te houden. Voor het vervolg is heel belangrijk op wie zijn naam het huis staat (samen, jouw naam of die van je overleden partner) en op wie zijn naam de hypotheek staat.

  • Mogelijkheid 1: Jij was al de enige eigenaar en hypotheekbetaler. Dan verandert er weinig.
  • Mogelijkheid 2: Jullie waren samen eigenaar, of je overleden partner zelfs de volledige eigenaar.

In die situaties moet worden bekeken of je de hypotheekkosten in je eentje kunt betalen. In veel gevallen keert een overlijdensverzekering geld uit, dat je kunt (en soms moet) gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen. Wanneer er een Nationale Hypotheek Garantie van toepassing is, zijn er ook meer mogelijkheden. We raden je aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je hypotheekadviseur.

Zelf voorbereiden

Het klink misschien raar, maar ook als je zelf verwacht binnenkort te overlijden kun je zaken voorbereiden. Zodat je nabestaanden, zoals je partner en kinderen zo min mogelijk financiƫle beslommeringen hebben in deze emotionele tijden. Minstens zo belangrijk: zodat je nog met hen kunt overleggen hoe zij hun toekomst zien.

Want misschien wil een van je kinderen het ouderlijk huis wel zelf gaan bewonen of verhuren. Of intrekken bij je achtergebleven partner. Goed om te weten dat je nabestaanden in elk geval een jaar de tijd krijgen om de hele hypotheek af te lossen, boetevrij.