Oversluiten

Zelfde huis, nieuwe hypotheek

Niet verhuizen, maar wel je woonlasten omlaag met een nieuwe hypotheek. Mooi idee toch? Kijk of je er je voordeel mee kunt doen. Lees hier alles over hypotheek oversluiten.

Hypotheek oversluiten - Afbeelding slingers met de letters thuis

Hypotheek oversluiten in 6 stappen 💪

Een onafhankelijke adviseur geeft je advies over jouw persoonlijke en financiële situatie en welke hypotheek daar het beste bij past. Handig als je je hypotheek wil oversluiten om je woonlasten te verlagen.

Hypotheek in 7 stappen - afbeelding man en vrouw kijken bedenkelijk
Stap 1

Waarom oversluiten?

Bepaal waarom je wilt oversluiten. Wil je je huidige hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek, met NHG? En misschien ook de kosten die verband houden met het aflossen van je huidige hypotheek (bijvoorbeeld een aflosvergoeding) en de kosten die verband houden met afsluiten van je nieuwe hypotheek meefinancieren? Dan kan dat. Je kunt ook oversluiten wanneer je extra geld wilt lenen voor een verbouwing. Of voor energiebesparende voorzieningen. Of wanneer je je ex-partner wilt uitkopen. En zo zijn er nog een aantal situaties mogelijk. Wil je consumptief lenen? Of box 3 leningen aflossen? Dat kan in ieder geval niet bij NHG.

NHG hypotheek - Afbeelding appels op weegschaal
Stap 2

Waardebepaling

Heeft je huidige hypotheek nog geen NHG? Bepaal dan de hoogte van de waarde van je woning. Bij HollandWoont moet dit met een taxatierapport. De waarde van je woning mag niet hoger zijn dan € 405.000,-. Heeft je huidige hypotheek al wel NHG, dan mag de waarde van je woning wel hoger zijn dan € 405.000,-

NHG hypotheek - Afbeelding blokjes kaas met vlaggetjes
Stap 3

Afgeloste hoofdsom

Weet je de waarde van je woning? Zoek dan uit wat de hoogte van de nog niet afgeloste hoofdsom van je huidige hypotheek is. Deze mag niet hoger zijn dan de hoogte van de waarde van je woning. Hou er ook rekening mee dat de hoogte van je nieuwe hypotheek nooit hoger mag zijn dan € 405.000,- of € 429.300,- (in combinatie met energiebesparende voorzieningen). Alleen in hele specifieke gevallen mag je hier van afwijken bij HollandWoont. Je adviseur kan je hier mee over vertellen.

NHG hypotheek - Afbeelding man op de fiets
Stap 4

Naar je adviseur

Ga naar je adviseur. Die rekent voor je uit of oversluiten voordelig is. Want je moet misschien ook een bedrag betalen aan je oude hypotheekverstrekker (aflosvergoeding). Omdat je bij hem weggaat. En misschien moet je huis opnieuw getaxeerd worden. Je adviseur is gewend om deze lastige rekensom te maken.

Hypotheek in 7 stappen - afbeelding jongeman krijgt advies van een goede hypotheekadviseur
Stap 5

Goed nieuws!

Heeft je adviseur goed nieuws voor je? Gefeliciteerd! Je bent klaar voor de laatste stap.

Goede hypotheekadviseur - Afbeelding jong stel krijgt hypotheekadvies
Stap 6

Naar de notaris

Bij de notaris maak je het helemaal rond. Veel plezier met je nieuwe hypotheek en je lagere woonlasten. En welkom bij HollandWoont!

Heb je een hypotheek zonder NHG?

Geen zorgen, ook dan kun je overstappen naar HollandWoont. Je adviseur kan je hierbij helpen.
Vind adviseur

Nog dit over de looptijd

Sluit je je hypotheek over naar HollandWoont? Dan eindigt deze op hetzelfde moment als je oude hypotheek. Dus heb je al 10 jaar een hypotheek die in totaal 30 jaar loopt? Dan mag je nieuwe HollandWoont hypotheek maximaal 20 jaar lopen.

NHG en borgtochtpovisie

Sluit je een hypotheek met NHG? Dan betaal je eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% over de totale lening. Voor een lening van bijvoorbeeld € 200.000,- is dit € 1.200,-. Heb je al een hypotheek met NHG? Dan hoeft dit misschien niet.

Je hoeft geen borgtochtprovisie te betalen wanneer de totale hoofdsom van je nieuwe lening niet hoger wordt dan de nog niet afgeloste hoofdsom van je huidige hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Leen je meer? Dan betaal je over dit bedrag wel borgtochtprovisie.

NHG en toetsing

Sluit je een hypotheek met NHG, dan moet je de waarde van je woning aantonen. Bij HollandWoont moet dit met een taxatierapport. Daar zitten kosten aan verbonden. En HollandWoont wil bepalen of de hoogte van je inkomen voldoende is om de lasten van je hypotheek te kunnen betalen.

Heeft je huidige hypotheek NHG en wil je je huidige hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek met NHG? En misschien wil je ook de kosten die verband houden met het aflossen van je huidige hypotheek (bijvoorbeeld een aflosvergoeding) en de kosten die verband houden met afsluiten van je nieuwe hypotheek mee financieren? Dit alles zonder dat de looptijd van je lening verandert? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Je hoeft bij HollandWoont dan namelijk niet de waarde van je woning aan te tonen. Dat scheelt kosten. Ook voeren we een verkorte inkomenstoets uit, waarbij HollandWoont geen rekening houdt met lasten van bijvoorbeeld erfpacht, alimentatie of een DUO-lening. Hierdoor kom je misschien makkelijker in aanmerking voor een hypotheek bij HollandWoont!

Vind jouw adviseur