Verhuizen en je hypotheek

Verhuis je hypotheek mee naar je nieuwe huis

Je mag de HollandWoont hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe huis. Het voordeel is dat je dan dezelfde rentevoorwaarden houdt voor de hypotheek die je nog hebt. Dat is aantrekkelijk als bijvoorbeeld de rente in het algemeen is gestegen. Leen je meer? Dan betaal je daarvoor de rente van dat moment. Lees op deze pagina alles over verhuizen en je hypotheek.

Voorwaarden en meer lenen

Voorwaarde is wel dat je geen achterstand hebt of onregelmatig hebt betaald in de afgelopen 6 maanden. Je kan de hypotheek uitbreiden tot maximaal € 500.000,-.

Doe de NHG-check

Ook na je verhuizing wil je waarschijnlijk profiteren van de voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je adviseur moet opnieuw checken of je aan de voorwaarden voldoet. Daarvoor kijkt hij onder meer naar je inkomen en de waarde van de nieuwe woning. Voldoe je niet meer aan de NHG-voorwaarden? Dan kun je je HollandWoont nog steeds meeverhuizen. Maar je rente stijgt.

Vind een adviseur

Hoe werkt de verhuisregeling van HollandWoont?

Duidelijk uitgelegd!

 • Is er een verschil tussen de meeneemregeling en de verhuisregeling?

  Nee, deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar bij ons betekenen ze hetzelfde.

 • Als ik gebruik maak van de meeneemregeling, kan ik dan de looptijd van mijn hypotheek verlengen?

  Nee, je kunt de looptijd van je hypotheek niet verlengen. De einddatum van je hypotheek blijft hetzelfde. Je hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. Als je jouw hypotheek voor 30 jaar hebt afgesloten en na 4 jaar verhuist dan verandert de einddatum van je hypotheek niet. De resterende looptijd is dan dus maximaal 26 jaar. Verhoog je je hypotheek? Dan geldt voor dit verhoogde deel wel een looptijd van maximaal 30 jaar.

 • Kan ik ook gebruik maken van de meeneemregeling als ik verhuis van een woning met een hypotheek mét NHG naar een woning met een hypotheek zónder NHG?

  Ja, dat kan. Je risicoklasse wijzigt dan wel. Hierdoor kan het ook gebeuren dat je rente wijzigt. Voor het bepalen van de rente van de nieuwe risicoklasse van je nieuwe hypotheek, kijken we naar de rentelijst die van toepassing is op je oude hypotheek. Het kan gebeuren dat er op meerdere leningdelen andere rentelijsten van toepassing zijn.

 • In welke documenten kan ik terugvinden wat ik met jullie heb afgesproken over de meeneemregeling?

  Informatie over afspraken die wij gemaakt hebben kun je terugvinden in je algemene voorwaarden en je hypotheekaanbod.

 • Voeren jullie ook een inkomenstoetsing uit? En wat als de lasten van mijn nieuwe hypotheek lager zijn dan de lasten van mijn oude hypotheek?

  Ja, je moet opnieuw aan onze acceptatievoorwaarden voldoen. Dit zijn dezelfde acceptatievoorwaarden als welke wij voor nieuwe klanten gebruiken. Wij hanteren voor klanten die gebruik maken van de meeneemregeling dus geen ‘lichtere’ toetsing. Is de resterende rentevastperiode van jouw bestaande hypotheek minder dan 10 jaar? Dan wordt deze getoetst tegen de door de AFM wettelijk vastgesteld toetsrente, zelfs als je op dit moment een lagere hypotheekrente betaalt. Is je nieuwe hypotheek op inkomen hierdoor niet haalbaar, dan is het wellicht een optie om voor je oude hypotheek eerst gebruik te maken van rentemiddeling.

 • Moet ik mijn oude woning verkocht hebben voordat ik gebruik kan maken van de meeneemregeling?

  Nee, dat hoeft niet.

 • Binnen hoeveel maanden na het aflossen van mijn oude hypotheek moet ik een nieuwe hypotheekakte tekenen?

  Is je oude hypotheek afgelost? Dan heb je daarna 6 maanden de tijd om de hypotheekakte voor je nieuwe woning te tekenen. Daarna kan je geen gebruik meer maken van de meeneemregeling.

 • Kan ik de aflosvorm van mijn hypotheek wijzigen?

  Ja, hier zijn mogelijkheden voor. Afhankelijk van de situatie kun je je hypotheek omzetten naar een aflossingsvrije, annuïtaire of lineaire aflosvorm. Of een combinatie hier van.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'

Vraag je hypotheekadviseur om een onafhankelijk advies.

Wij vinden het belangrijk dat je goed advies krijgt over je hypotheek. Daarom vraag je de HollandWoont hypotheek altijd aan via een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur is onafhankelijk, dus vrij om voor jou te helpen aan de beste keuze voor jouw situatie.
Vind een goede adviseur