Hypotheekvormen

Aflossen op drie manieren

Je kunt op drie manieren aflossen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. Wat past het beste bij jouw situatie? Kies zelf. En bedenk je je op een later moment? Geen probleem, dan wissel je gewoon. Lees hier alles over de verschillende hypotheekvormen.

Annuïtaire hypotheek

Als je annuïtair aflost betaal je je schuld helemaal af aan het eind van de looptijd. Je betaalt in het begin veel rente en weinig aflossing. De eerste jaren gaat dat aflossen dus nog niet zo snel omdat je vooral rente betaalt.

Vind jouw adviseur


Lineaire hypotheek

Kies je voor een lineaire lening dan betaal je in het begin veel rente en aflossing en later minder. Fijn als je wilt dat je maandlasten in de loop van de jaren lager worden.

Aflossingsvrije hypotheek

Je kunt soms tot 50% van de marktwaarde van je woning aflossingsvrij lenen. Je betaalt over dat deel dan alleen rente en je lost niets af. Hou er dus rekening mee dat je aan het einde van de looptijd nog een schuld hebt. Die moet je op dat moment wel aflossen. Twijfel je over aflossingsvrij lenen? Bespreek het met je adviseur. Let op! NHG staat niet toe dat starters aflossingvrij lenen.

Los extra af. Zonder kosten!

Heb je geld over? Of een leuke meevaller? Dan kun je het gebruiken om extra af te lossen. Daar profiteer je meteen van, want je maandlasten gaan omlaag. Lekker idee toch? En je mag met je eigen geld net zoveel extra aflossen als je wilt. Daar rekenen wij geen kosten voor.
Meer informatie

Veelgestelde vragen

 • Ik wil aflossen

  Heb je een leuke meevaller of wil je gewoon je maandlasten laten zakken? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek. Je kunt elke maand met je eigen geld extra terugbetalen, omdat je op dit moment wat over hebt. Maar je kunt ook je hele hypotheek in één keer aflossen. Er zit geen bovengrens aan het bedrag dat je extra aflost en we rekenen er ook geen kosten voor. Het is heel makkelijk om dit te doen via de knop Mijn HollandWoont bovenaan de pagina. Zodra je inlogt en aangeeft hoeveel je extra wil aflossen, krijg je een link naar iDEAL om het bedrag over te maken.

 • Hoe kan ik een aflossing doen op mijn lening?

  Je kunt een extra aflossing op je lening eenvoudig zelf doen op Mijn HollandWoont. Nadat je bent ingelogd, vind je onder het kopje Aflossen de mogelijkheid tot Extra terugbetalen.

 • Hoe kan ik doorgeven dat ik mijn hypotheek wil aflossen?

  Als je de woning gaat verkopen, ontvangen wij graag uiterlijk 2 weken van te voren een schriftelijk verzoek. Als je de woning niet gaat verkopen, maar de lening gaat oversluiten of aflossen uit eigen middelen, dan ontvangen wij graag uiterlijk 30 dagen van te voren een schriftelijk verzoek.

 • Hoe kan ik mijn lening aflossen uit eigen middelen?

  Als je de lening wilt aflossen uit eigen middelen (eigen geld, dus geen andere lening) dan ontvangen wij graag uiterlijk 30 dagen voor de gewenste aflosdatum een schriftelijk verzoek. Wij maken dan de aflosnota voor je op, zodat je weet welk bedrag je exact moet overmaken om de lening af te lossen.

 • Hoe vaak kan ik extra aflossen op mijn lening?

  Je mag zelf bepalen hoe vaak je een extra aflossing doet.

 • Hoe ver van te voren moet ik het doorgeven als ik mijn lening wil aflossen?

  Als je de woning gaat verkopen, ontvangen wij graag uiterlijk 2 weken van te voren schrifteijk bericht. Als je de woning niet gaat verkopen, maar de lening gaat oversluiten of aflossen uit eigen middelen, dan ontvangen wij graag uiterlijk 30 dagen van te voren schriftelijk bericht.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'