Een goedkope taxatie met Calcasa!

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Ruben en Linda wonen al bijna tien jaar in een fijne woning, aan de rand van de stad. Hier willen ze voorlopig ook niet meer weg. Binnenkort eindigt de rentevaste periode van hun huidige hypotheek. Ze hebben een beetje op internet gezocht, en zagen daarbij lagere rentes voorbij komen, dan de rente die hun huidige bank hen aanbiedt. Ze willen daarom graag bekijken of ze hun huidige hypotheek kunnen oversluiten. Daarbij willen ze ook graag weten of hun woning opnieuw getaxeerd moet worden. De kosten voor zo’n taxatie kunnen namelijk best hoog zijn. Ze vragen zich daarom af, of zo’n taxatie niet goedkoper zou kunnen.

Eenmaal bij hen aangeschoven aan de keukentafel, en voorzien van een kop koffie, startte Linda het gesprek. Ze vertelde me dat Ruben en zij nog steeds verliefd zijn op hun huis. “We wonen hier zo mooi en fijn, ik wil hier nooit meer weg!”, riep ze glunderend. Ruben knikte, en vulde Linda aan door te zeggen dat dit vooral komt, omdat alle voorzieningen zich zowat om de hoek bevinden.

Rentes vergelijken

Ondertussen pakte Ruben zijn laptop erbij, liet mij een overzicht zien van hun huidige hypotheek, en startte met zijn verhaal: “zoals je ziet, hebben wij een hypotheek met NHG. Dat willen we graag zo houden. Over een paar maanden, eindigt de rentevaste periode van onze huidige hypotheek.” Linda mengde zich daarna in het gesprek: “onze huidige hypotheekverstrekker, biedt ons een nieuwe rente aan. Maar die is veel hoger, dan de rentes van andere banken. Ik heb gisteren nog de rentes van andere aanbieders vergeleken, en zag daarbij dat HollandWoont ons een veel lagere rente kan aanbieden.”

Ruben vertelde me vervolgens, dat ze daarom graag hun hypotheek naar HollandWoont zouden willen oversluiten. “Welke kosten komen daar allemaal bij kijken?”, vroeg hij me daarna. Ik antwoordde dat ze in dat geval te maken krijgen met hypotheekadvieskosten, notariskosten en taxatiekosten. Deze kosten willen ze graag meenemen in hun nieuwe hypotheek. Ik vertelde hen dat dat mogelijk zou kunnen zijn. Omdat ze hun huidige hypotheek, door het meenemen van deze kosten, iets verhogen, betalen ze ook nog een klein bedrag aan NHG. Ook dat wordt bij hun nieuwe hypotheek meegenomen. Deze bijkomende kosten, bedragen voor hen in totaal € 4.500, inclusief de NHG-kosten.

Taxatiekosten

Toen ik hen vertelde dat de taxatiekosten tussen de € 600 en € 800 bedragen, schrokken ze allebei. “Kan dat niet goedkoper?”, vroeg Linda enigszins verbaasd. Ik schudde eerlijk nee, en legde hen uit dat dit tegenwoordig de gemiddelde taxatiekosten zijn. Maar: tegenwoordig kun je je woning ook op een goedkopere manier taxeren, vervolgde ik. Ik vroeg ze daarna: “hebben jullie wel eens gehoord, van de Calcasa desktoptaxatie?”

Hun ogen werden groter, en ik wist genoeg. Ik vertelde hen, dat zo’n desktoptaxatie vele malen goedkoper is, dan een reguliere taxatie. Dat komt omdat je woning dan op afstand wordt getaxeerd; er hoeft dus geen taxateur bij je langs te komen. Omdat er niemand jouw woning daadwerkelijk van binnen heeft bekeken, kan de marktwaarde van een Calcasa desktoptaxatie anders zijn, dan die volgens een regulier taxatierapport. Maar als de waarde volgens Calcasa voldoende is voor jouw nieuwe hypotheek, dan zou je dus zo’n desktoptaxatie kunnen overwegen.

Kosten desktoptaxatie

“En wat kost zo’n desktoptaxatie ons dan?”, vroeg Ruben me. “Vijfennegentig euro”, antwoordde ik hem. “Jullie besparen door zo’n ‘afstandstaxatie’ dus bijna 700 euro”, voegde ik daaraan toe. Linda klonk wat enthousiaster, en vroeg me welke voorwaarden er dan precies aan zo’n desktoptaxatie verbonden zijn.

Ik vertelde haar, dat de hypotheek niet hoger mag zijn, dan 90 procent van de woningwaarde. Dus als je woning, volgens die desktoptaxatie, € 300.000 waard is, dan mag je hypotheek maximaal € 270.000 zijn. Daarnaast mag je deze taxatie alleen gebruiken, om de marktwaarde van een bestaande woning te bepalen. Voor een nieuwbouwwoning, kun je dus geen Calcasa desktoptaxatie laten opmaken. Datzelfde geldt ook voor woningen met erfpacht, of die op een veiling zijn gekocht. Voor deze woningen, moet de marktwaarde via een regulier taxatierapport aangetoond worden.

“Natuurlijk willen we onze woning dan laten taxeren, via de Calcasa desktoptaxatie. Deze gaan we morgen meteen aanvragen!”

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de desktoptaxatie, moet minimaal 5 zijn. Deze score vind je terug in het taxatierapport. En je kunt zelfs de waarde van je huidige woning via zo’n desktoptaxatie aantonen, als je een overbruggingshypotheek wilt afsluiten. Tot slot zou je ook de marktwaarde van je huis via een desktoptaxatie kunnen aantonen, wanneer je geen hypotheek met NHG hebt. Als jouw woning ondertussen in waarde is gestegen, dan kun je dat via deze taxatie aantonen. De bank zou dan de risicoklasse van je hypotheek kunnen aanpassen, waardoor zowel je rente, als je maandlasten omlaag gaan. Wanneer jouw woning of nieuwe hypotheek niet in aanmerking komen voor een Calcasa desktoptaxatie, dan dien je alsnog een regulier taxatierapport aan te leveren.

“Zo, dat is best wat informatie”, riep Ruben. “Maar, voor ons is dit nu allemaal wel duidelijk”, voegde hij eraan toe. “Hoe vragen wij zo’n Calcasa desktoptaxatie aan?”, vroeg Linda me daarna. Ik gaf haar meteen de link, om zo’n taxatie online aan te kunnen vragen: www.desktoptaxatie.nl. Als je je gegevens hebt ingevuld en de stappen hebt doorlopen, krijg je een scherm te zien, waarop je de taxatiekosten kunt betalen. Na betaling, ontvang je de desktoptaxatie binnen enkele uren, via e-mail.

Ruben en Linda werden ineens heel concreet: “Tim, kun jij ons helpen met het oversluiten van onze hypotheek?” Natuurlijk willen we onze woning dan laten taxeren, via de Calcasa desktoptaxatie. Deze gaan we morgen meteen aanvragen!” Ik knikte instemmend, en gaf hen tot slot een hand; “natuurlijk help ik jullie daar graag mee verder!” Nadat Linda de voordeur voor me opende, riep ze nog: “fijn dat die taxatiekosten niet zo hoog zullen zijn voor ons. Met het geld wat we daarmee besparen, gaan we lekker een weekend weg!”

Wil jij ook een hypotheek, waarbij je jouw woning via de (goedkope) Calcasa desktoptaxatie kunt laten taxeren? Dan wil je natuurlijk een hypotheek van HollandWoont! Een adviseur bij jou in de buurt helpt je hiermee graag verder. Klik hier om er een te vinden. In onze eerdere blogs, lees je meer over NHG, of over het oversluiten van je hypotheek

Dit artikel is opgesteld door Tim, werkzaam als zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies. Via zijn blogs op Goedmetjegeld.nl informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.