5 tips voor belastingaangifte met een eigen huis!

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Heb jij je belastingaangifte al gedaan? Zo niet, doe dit dan binnenkort nog even! Wanneer je namelijk vóór 1 april je aangifte indient, dan krijg je uiterlijk 1 juli geld terug van de Belastingdienst. Als je natuurlijk recht hebt op een teruggave. Over terugkrijgen gesproken: heb je vorig jaar een nieuwe hypotheek afgesloten? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe woning hebt gekocht, of omdat je je hypotheek hebt overgesloten? Dan is de kans groot dat je een belastingteruggave zal ontvangen.

Hoe zit het nu met die teruggave?

Wanneer je een hypotheek hebt, dan betaal je rente aan je hypotheekverstrekker. In Nederland geldt er een belastingregel; deze hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Maar hier zijn wel voorwaarden aan verbonden zoals bij voorbeeld dat je de hypotheek in maximaal 30 jaar moet aflossen en dat je zelf in de woning gaat wonen. Dat betekent dat je een gedeelte van de door jou betaalde rente terugkrijgt. Vanuit je jaarlijkse belastingaangifte, kun je aangeven dat je hypotheekrente hebt betaald. Als je verder geen belasting hoeft bij te betalen, ontvang je vervolgens een deel van die betaalde hypotheekrente terug.

Heb je vorig jaar een hypotheek afgesloten? Dan mag je wat meer kosten aftrekken, dan alleen de betaalde rente. Welke kosten zijn er eigenlijk aftrekbaar? Om in belastingtaal te spreken: alle kosten die je hebt gemaakt, voor het aangaan van een eigenwoningschuld. Simpeler gezegd: de kosten die je hebt betaald, voor het afsluiten van een hypotheek. Die hypotheek moet je dan wel hebben gebruikt, voor de aankoop of verbouwing van een woning waarin je zelf woont. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek afgesloten voor een huis wat je verhuurt? Dan kun je de kosten voor het afsluiten niet invullen bij je belastingaangifte.

De volgende kosten kun je onder andere invullen bij je belastingaangifte:

  • De advies- en afsluitkosten, die je aan je hypotheekadviseur hebt betaald
  • De kosten voor de notaris. Let wel op: alleen de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte tellen mee. De kosten voor het opmaken van de eigendomsakte (ook wel ‘akte van levering’ of ‘leveringsakte’ genoemd) mag je niet meetellen
  • NHG-kosten. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie afgesloten? Dan mag je deze kosten ook meenemen in je aangifte
  • De kosten voor het opmaken van het taxatierapport

Als je vorig jaar een nieuwe woning hebt gekocht, dan kan het zijn dat je kosten hebt gemaakt voor een aankoopmakelaar, of dat je een bankgarantie hebt moeten betalen. De kosten hiervan zijn (helaas) niet aftrekbaar.

Heb je vorig jaar je hypotheek overgesloten? Dan mag je ook de door jou betaalde boeterente invullen bij je aangifte. Deze boeterente is dus ook fiscaal aftrekbaar.

Op belastingdienst.nl vind je een goed overzicht van wat je mag aftrekken.

5 tips voor belastingaangifte voor huiseigenaren

Hieronder geven we je graag nog wat tips voor jouw belastingaangifte. Heb je vorig jaar voor het eerst een woning gekocht, en hiervoor een hypotheek afgesloten? Let dan goed op de volgende zaken:

  1. Doe altijd aangifte. De kans is namelijk erg groot dat je een belastingteruggave krijgt
  2. Je hebt bij de notaris een zogeheten ‘nota van afrekening’ ontvangen. Hierop staan alle kosten die je hebt betaald, voor het kopen van je woning en het afsluiten van de hypotheek. Neem deze nota erbij en kijk goed naar de aftrekbare kosten die hierboven staan vermeld. Zo weet je welke kosten je kunt invullen, wanneer je belastingaangifte gaat doen
  3. Stuur je aangifte op tijd in. Vóór 1 april indienen, betekent vóór 1 juli een teruggave. Op tijd je belastingaangifte versturen, betekent dus dat je binnen 3 maanden een bedrag terug kunt verwachten. Maar uiterlijk moet je aangifte voor 1 mei binnen zijn, lukt dat niet? Dan kun je nog uitstel aanvragen tot 1 november.
  4. Foutje gemaakt bij je aangifte? Geen zorgen! Deze kun je achteraf nog herstellen. Kijk op de site van de Belastingdienst voor meer informatie hierover
  5. Vraag om hulp. Een belastingaangifte indienen is geen dagelijkse kost. Vooral wanneer je een hypotheek hebt afgesloten komt er wat meer bij kijken, dan bij een normale aangifte. Vraag daarom gerust hulp aan bijvoorbeeld je hypotheekadviseur, of een belastingadviseur. Het kan zijn dat je hiervoor kosten aan diegene moet betalen, maar dan weet je wel zeker dat je je aangifte goed hebt ingevuld.
“Heb je vorig jaar je hypotheek overgesloten? Dan mag je ook de door jou betaalde boeterente invullen bij je aangifte. Deze boeterente is dus ook fiscaal aftrekbaar.”

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Tips voor oversluiters

Heb je vorig jaar je hypotheek overgesloten? Ook dan geven we je graag nog wat tips, om ervoor te zorgen dat je jouw belastingaangifte zo goed mogelijk invult:

  1. Vergeet de boeterente niet! Vaak staat deze al standaard ingevuld, maar controleer gerust of dat het geval is. Ga ook na of de boeterente juist is ingevuld
  2. Alle notariskosten zijn aftrekbaar. Dus niet alleen de kosten voor het opmaken van een nieuwe hypotheekakte, ook de kosten voor het doorhalen van de oude hypotheekakte. Dat doorhalen betekent dat jouw voormalige hypotheekverstrekker geen geld meer van je terugkrijgt; jouw oude hypotheek is volledig terugbetaald
  3. Check ook nog even de 5 tips, die zojuist zijn genoemd. Deze zijn niet alleen van toepassing als je voor het eerst een hypotheek hebt afgesloten, maar ook wanneer je je hypotheek hebt overgesloten.

Zo zie je maar: er komt nog best wat bij kijken, bij het invullen van je jaarlijkse belastingaangifte. Vooral wanneer je vorig jaar een hypotheek hebt afgesloten.

Denk jij ook aan het afsluiten van een nieuwe hypotheek, of het oversluiten van je huidige hypotheek? Dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont! Een hypotheekadviseur bij jou in de buurt helpt je hier graag meer verder. Klik hier om er een te vinden.

Dit artikel is opgesteld door Tim, werkzaam als zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies. Via zijn blogs op Goedmetjegeld.nl informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.