Op de bank, beleggen of extra aflossen op je hypotheek?

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel advies

Geert-jan (44) woont samen met zijn dochter Robin (13) in een leuk bovenhuis middenin de stad. Door een erfenis van een oud-tante heeft Geert-jan wat geld over. Hij twijfelt wat hij ermee gaat doen. Op de bank als studiegeld voor z’n dochter, beleggen of misschien aflossen op z’n hypotheek. Maar wat is slim?

Toen ik hem onlangs sprak, wilde ik eerst meer weten over zijn financiële wensen. Geert-jan gaf aan dat hij graag lagere hypotheeklasten zou willen hebben. Hij heeft wel wat opzij gezet voor de studie van zijn dochter, maar dat bedrag mag volgens hem nog wat groeien. Daarnaast zit hij te denken aan beleggen, maar hij wil niet dat het geld vanuit de erfenis ineens weg is, doordat de aandelenbeurs bijvoorbeeld instort. Hij kon het namelijk goed vinden met zijn oud-tante en zou het zonde vinden wanneer hij haar erfenis ineens zou verliezen.

Geert-jan liet me vervolgens zien dat hij een hypotheek heeft, ter waarde van €250.000. De rente hiervan bedraagt 3 procent, wat betekent dat hij maandelijks €625 aan hypotheeklasten betaalt. Hij vertelde me dat hij dit prima kan betalen, maar een lagere last is natuurlijk altijd mooi meegenomen volgens hem.

Ik begon met mijn uitleg, door hem te vertellen dat je bij elke hypotheekverstrekker vergoedingsvrij mag aflossen. Dit uiteraard wel tot een bepaald maximum, wat bij elke verstrekker verschillend is. Vaak mag je op je hypotheek maximaal 10 procent vergoedingsvrij per kalenderjaar aflossen. De verstrekker berekent dit altijd over het oorspronkelijke hypotheekbedrag.

Ik legde hem verder uit dat het aflosmaximum per kalenderjaar geldt. Wanneer hij bijvoorbeeld in december een aflossing op zijn hypotheek doet, dan mag hij dit een maand later nogmaals doen, omdat er dan een nieuw jaar is begonnen.

Geert-jans hypotheek loopt bij HollandWoont. Daar mag hij met eigen middelen zelfs onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Hier keek hij van op: “Dat is veel!”. Hij vond het erg fijn om niet aan een maximale aflossing gebonden te zijn. Ook wilde hij graag weten wat er dan precies wordt verstaan onder die eigen middelen.

Ik antwoordde dat het eerste woord het eigenlijk al verklapt: het geld waarmee je aflost moet van jezelf zijn. Bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis of schenking. Het mag dus geen geleend geld zijn. Wil je echter wel een aflossing op je hypotheek doen met geleend geld? Dan mag je niet onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Ik raadde hem aan om dit soort voorwaarden altijd even op te zoeken in de voorwaarden of na te vragen, bij zijn hypotheekverstrekker of -adviseur.

Geert-jan zou graag een bedrag van €20.000 willen aflossen. In dat geval dalen zijn maandlasten naar €575 per maand. Dat vond hij nogal een besparing! Een lagere last van €50 per maand, houdt in dat hij jaarlijks €600 bespaart.

Ik rekende voor hem uit dat wanneer je tegenwoordig €20.000 een jaar lang op je spaarrekening laat staan, je geen €600 aan spaarrente krijgt. Geert-jan was het hiermee zeker eens en zou graag willen weten hoe hij de aflossing in gang kan zetten. Ik antwoordde dat hij hiervoor het beste kan inloggen op de site van zijn geldverstrekker. Bij HollandWoont ga je naar Mijn HollandWoont. Hier kun je voor elk bedrag dat je extra aflost zien wat het met je maandbedrag doet. En je kun via Ideal gelijk de aflossing in orde maken.

“Geert-jans hypotheek loopt bij HollandWoont. Daar mag hij met eigen middelen zelfs onbeperkt vergoedingsvrij aflossen. Hier keek hij van op: “Dat is veel!”.”

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Ik gaf hem ook nog het volgende mee: als alleenstaande mag hij ongeveer €30.000 aan spaargeld hebben. Over alles daarboven moet hij belasting betalen. Aan het begin van elk jaar, kijkt de Belastingdienst naar je spaargeld. Is dat meer dan wat je mag hebben, dan moet je dus belasting betalen over je spaargeld. Ik raadde hem aan om zijn aflossing daarom vóór het einde van het jaar gedaan te hebben.

Tot slot vertelde ik hem dat zijn maandlasten, meteen nadat hij de aflossing heeft gedaan, zullen dalen. Door de aflossing op zijn hypotheek, bespaart Geert-jan straks dus €50 per maand. Dit wil hij gebruiken om de spaarpot voor de studie van zijn dochter wat te vullen. Wanneer deze volgens hem genoeg gevuld is, wil hij eens naar beleggen gaan kijken. Zo besteedt hij de erfenis van zijn oud-tante op een goede manier, vindt hij zelf. Geert-jan was uiteindelijk erg tevreden en kijkt uit naar zijn nieuwe, lagere maandlasten.

Aflossen op je hypotheek kan dus zeker lonen. En wanneer je denkt aan een hypotheek waarop je onbeperkt mag aflossen, dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont!

Wil jij net als Geert-jan meer weten over het extra aflossen van je hypotheek? Een hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over. Klik hier om een adviseur bij jou in de buurt te vinden.

Dit artikel is opgesteld door Tim Klerx, werkzaam als hypotheekadviseur bij Kompas Financiën. Via zijn blog “Goed met je geld” informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.