Line Copy Created with Sketch. Hypotheek

Je wilt je huis groen maken

Duurzaam wonen is goed voor het klimaat en goed voor je eigen portemonnee. Zo zijn je energiekosten een heel stuk lager. Als jij je huis gaat verduurzamen, dan is bij HollandWoont vaak een extra hoge hypotheek mogelijk.

Energie besparen? HollandWoont helpt mee

Tegenwoordig zijn alle nieuwbouwwoningen ‘BENG’: Bijna EnergieNeutraal Gebouwen. In andere woorden: je verbruikt ongeveer evenveel energie voor verwarming en stroom als je opwekt. Nog een stap verder zijn de zogeheten NOM-woningen: Nul-op-de-Meter. Dan is de totale energieverbruik per saldo niets, of je verdient zelfs nog iets met teruglevering. Jaloers? Lees dan even verder hoe ook jij voor een bestaand huis via je eerste hypotheek of door je hypotheek te verhogen geld kunt krijgen om belangrijke stappen in duurzaamheid te zetten.

Hypotheek voor energiebesparing

Er zijn twee potjes met geld beschikbaar om je huis te verduurzamen: de energiebesparende voorzieningen (EBV) en het Energiebespaarbudget (EBB). Vergeet die afkortingen verder, maar dan herken je ze tenminste als je ze ergens anders tegenkomt. Eigenlijk zijn ze in praktijk allebei bedoeld voor hetzelfde, maar bij de energiebesparende voorzieningen weet je vooraf wat je gaat doen, en bij het Energiebespaarbudget wil je alvast het geld achter de hand hebben en dan rustig uitzoeken welke duurzaamheidsmaatregelen je gaat nemen. Ook voor allebei is gelijk dat het geld echt alleen voor verduurzaming mag worden gebruikt, en dat er daarom een depot wordt gemaakt. Dat betekent dat je pas aan de hand van facturen het geld daadwerkelijk krijgt.

Duurzame maatregelen

Er zijn allerlei bouwkundige en technische aanpassingen die je in je HollandWoont-hypotheek mag meenemen. We geven een paar voorbeelden:

Bouwkundig

  • Het isoleren van je gevel, dak, vloer en (water)leidingen
  • Energiezuinige kozijnen en deuren
  • HR++-glas

Technisch

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Systeem om warmte terug te winnen uit douchewater

 

Je bonus: een beter energielabel

O ja, nog even dit: je huis verduurzamen levert op de eerste plaats comfort voor jezelf op. Denk maar aan nooit (meer) last van een koude luchtstroom over je vloer. En het klimaat is blij met je lagere CO2-voetafdruk. Alleen al omdat je minder energie verbruikt.

Tip: het taxatierapport
Wil je extra lenen om je huis groener te maken? Bespreek dit dan met de taxateur voordat die je huis taxeert. De taxateur berekent dan twee bedragen: voor en na de groene aanpassingen. Zo kunnen wij zien hoeveel geld je nodig hebt voor de aanpassingen aan je huis.