een nieuw (t)huis

Hypotheek voor starters

Een eerste huis kopen moet leuk zijn! Maar het kan ook een spannende en uitdagende ervaring zijn. HollandWoont is er voor iedereen die in Nederland wil wonen en op zoek is naar een NHG-hypotheek zonder fratsen. Wij vinden het belangrijk dat je goed advies krijgt over je hypotheek. Daarom vraag je de HollandWoont hypotheek altijd aan via een hypotheekadviseur.

Vind een adviseur
Hypotheek passeren bij de notaris - Afbeelding jong stel krijgt sleutel nieuwe woning

Startershypotheek met NHG

Als je een huis koopt tot € 450.000,- (in 2025) kun je de hypotheek aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een verstandige keuze. Je wilt er nu waarschijnlijk nog niet over nadenken, maar je kunt arbeidsongeschikt raken, uit elkaar gaan of er gebeurt iets in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Dan kun je met NHG vertrouwen op een vangnet. Daarnaast krijg je bij een NHG-hypotheek meestal de scherpste rente. Fijn als je liever niet teveel betaalt voor je hypotheek!

Lees hier meer over een hypotheek met NHG

Mogelijkheden voor starters

Voor het financieren van je eerste huis kun je naast een vast of tijdelijk dienstverband ook een hypotheek aanvragen in de volgende situaties:

  1. Eigen zaak: Als zelfstandig ondernemer kun je een HollandWoont hypotheek met NHG afsluiten. Dit kan zélfs al als je minimaal 12 maanden je eigen zaak hebt.
  2. Uitzendkracht: Heb je nog geen vaste baan? Geen probleem! Met behulp van de perspectiefverklaring kun je wél een HollandWoont hypotheek met NHG aanvragen.
  3. Hulp van je familie: Je (schoon)ouders kunnen helpen bij het financieren van je droomhuis met een éénmalige- of doorlopende schenking. Maar ook met een leen-schenkconstructie.
  4. Vrienden- of familiehypotheek: Je hoeft niet perse met je partner een huis te kopen. Je kunt bij HollandWoont ook een huis financieren met een familielid (zoals broer/zus) of een vriend/vriendin (niet zijnde partner).

Stappenplan

Als je een eerste huis wil kopen en voor de eerste keer een hypotheek afsluit, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele belangrijke stappen en tips voor jou:

Contact HollandWoont - Afbeelding spaarpot kikker
Stap 1

Je budget bepalen

Bereken hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen, spaargeld en eventuele andere financiële verplichtingen. Je kunt een indicatie krijgen met de online rekentool. Naast de hypotheek moet je meestal eigen geld inbrengen voor kosten koper (overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten etc.) en eventueel voor een deel van de aankoopprijs. Laat je vooraf goed informeren door een hypotheekadviseur.

Bereken hoeveel je kunt lenen
Stap 2

Op huizenjacht!

Nadat je weet wat je kunt lenen kun je op huizenjacht. Onderzoek wat de huizenprijzen zijn in jouw gewenste regio om te zien wat haalbaar is binnen je budget. Doe je dit zelf of schakel je een aankoopmakelaar in? Bepaal voor jezelf wat je wilt in een huis. Heb je al een locatie in gedachten, wil je een huis met een tuin en hoeveel slaapkamers wil je? Stel een lijst op van je belangrijkste wensen en eisen.

Hoeveel kan ik lenen - Afbeelding stel krijgt sleutel van nieuw huis
Stap 3

Een bod uitbrengen

Het is handig om te weten wat vergelijkbare woningen in de buurt hebben opgebracht, zodat je een bod kunt doen met voor jou de beste voorwaarden en slagingskans. Neem geen overhaaste beslissingen en laat je hierbij eventueel adviseren door een aankoopmakelaar. Tip: Is het misschien weer niet gelukt? Achteraf is in het biedlogboek inzichtelijk wat iedereen heeft geboden. Deze kun je opvragen bij de verkopend makelaar.

Stap 4

Verduurzamen

Je maandlasten kunnen behoorlijk stijgen als je veel moet betalen voor je energierekening. Check daarom ook welk energielabel het huis heeft. Een huis met een goed energielabel is vaak zuiniger en kan op lange termijn kosten besparen. Voor energiebesparende maatregelen zijn er soms landelijke of plaatselijke subsidies beschikbaar. Informeer ook naar de mogelijkheden om extra te lenen voor het verduurzamen van je huis.

Lees meer over het verduurzamen van je huis
Stap 5

Verbouwen

Heb je je droomhuis gevonden, maar wil je wel wat verbouwen? Dan kan het mogelijk zijn een extra bedrag te lenen voor de verbouwing. Dit bedrag plaatsen we in het bouwdepot. Voor het financieren van verduurzamende maatregelen, kun je in veel gevallen ook extra geld lenen. Ook dit bedrag plaatsen we in het bouwdepot als Energiebesparende Voorzieningen of een Energie Bespaar Budget. Laat je hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Lees meer over verbouwen en het bouwdepot
Onafhankelijke hypotheekadviseur - Afbeelding jong stel krijgt hypotheekadvies
Stap 6

Hypotheekadvies & financiering

Bekijk samen met een hypotheekadviseur welke hypotheekvorm en rentevastperiode het beste past bij je situatie. In sommige gemeentes kun je in aanmerking komen voor een starterslening, wat kan helpen bij het kopen van je eerste huis. Dit is een lening met gunstige voorwaarden die wordt verstrekt door de gemeente.

Lees meer over de starterslening in deze blog

Veelgestelde vragen

  • Moet ik gebruikmaken van een adviseur?

    Ja, bij een nieuwe hypotheek en een verhoging moet je hele financiële situatie worden bekeken. Het aanvragen van een hypotheek en een wijziging in je bestaande hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Wij vinden het daarom niet meer dan logisch dat klanten gebruikmaken van een adviseur.

  • Ik heb een studieschuld. Kan ik wel een HollandWoont hypotheek krijgen?

    Het is mogelijk een huis te financieren met een HollandWoont hypotheek als je een studieschuld hebt. Het bedrag dat je maandelijks moet betalen om je studieschuld terug te betalen, wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je maandelijks verantwoord kunt lenen voor je hypotheek. Daardoor kun je minder lenen.

  • Hoe werkt een bouwdepot?

    Ga je een bestaande woning verbouwen of nieuwbouw kopen, dan kun je gebruikmaken van een bouwdepot. Bij het afsluiten van een hypotheek, kun je een deel van het hypotheekbedrag in een bouwdepot laten zetten. Dit geld kun je gebruiken om verbouwkosten of de bouw van een nieuwbouwhuis te betalen. Het moet wel een verbouwing zijn die waarde toevoegt aan je huis.

    De hoogte van het bouwdepot is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning voor en na verbouwing.

    Als je gebruikmaakt van een bouwdepot kan je altijd in Mijn HollandWoont facturen van bijvoorbeeld je aannemer indienen. Bij het insturen kan je aangeven of het bedrag aan jezelf of aan de leverancier moet worden overgemaakt.

Bekijk alle 'veelgestelde vragen'