Line Copy Created with Sketch. Situatie

Een hypotheek na scheiding

Na een scheiding wil je misschien blijven wonen in het huis dat eerst van jullie samen was. We helpen je graag om te kijken of dat lukt.

Waar begin ik?

Eigendom van het huis

Wat is van jou en wat is van je ex-partner? Dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor de eigendom van het huis. Het antwoord is afhankelijk van hoe jullie relatie was geregeld: trouwen, samenwonen, met of zonder voorwaarden.

Woningwaarde weten

Daarnaast moet duidelijk zijn wat de financiële situatie rond het huis is. Bijvoorbeeld de marktwaarde, de openstaande hypotheekschuld, en (dus) de over- of onderwaarde. Een ruwe schatting krijg je als je naar vergelijkbare huizen in je omgeving kijkt op een huizensite of via het kadaster. Bij een makelaar is een waardebepaling vaak gratis. Wil je serieuze stappen zetten, laat dan een officiële taxatie doen; dat rapport heb je namelijk ook nodig om bij ons de aanvraag voor een hypotheek te doen.

Hypotheekadvies vragen

Laat in elk geval je hypotheekadviseur voorrekenen wat je mogelijkheden zijn. Dan gaat het niet alleen over het geld voor de hypotheek voor het huis. Want als het huis meer waard is dan de hypotheek, dan zal je je ex-partner moeten uitkopen voor zijn of haar deel. Andersom kan ook: als het huis ‘onder water staat’, dus als er meer hypotheekschuld is dan dat het huis waard is, dan moet je ex-partner jou geld toe geven. Ook alimentatie en pensioenaanspraken kunnen meewegen. De hypotheekadviseur maakt het totale overzicht, en vraagt bij ons de mogelijkheden op.

Vastleggen bij de notaris

De nieuwe hypotheek en het veranderde eigendom van de woning moeten in het kadaster worden geregistreerd. Daarvoor moet je bij de notaris langs.

En wat als het niet lukt?

Als je het andere deel van de woning financieel niet kunt overnemen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Zoals verkopen of je kunt je hypotheeklening verlagen door een deel af te lossen met eigen spaargeld of door of geld te lenen van bijvoorbeeld familie. Het mooie van HollandWoont: je mag altijd zoveel aflossen als je wilt, en ook nog eens boetevrij.

Regelen

Zijn jullie er uit en hebben jullie besloten dat één van jullie in het huis blijft wonen? Download dan hier het formulier om dit te regelen. Vul het samen met je hypotheekadviseur in. Vergeet de handtekeningen en gevraagde documenten niet! Je mag alles doorsturen naar hallo@hollandwoont.nl.

Download