Line Copy Created with Sketch. Situatie

Betalingsproblemen en je hypotheek

Een tip vooraf: wacht niet tot het te laat is, maar neem zo snel mogelijk contact met ons op. Door ontslag, ziekte, scheiding of andere oorzaak kan je (gezins)inkomen dalen of zelfs helemaal wegvallen. Hoe eerder je ziet dat dit tot problemen voor de betaling van je hypotheek kan gaan leiden, hoe groter de kans dat we er samen uitkomen.

Uitgaven onder controle

De beste manier om de echte problemen te voorkomen, is op tijd je uitgaven verminderen. Dat kan door minder noodzakelijke spullen niet te kopen (die jas kan best nog een paar jaar mee), en door noodzakelijke spullen minder of goedkoper (let op de weekfolders van de supermarkten) te kopen. Organisaties zoals Nibud kunnen je helpen met het opstellen van een huishoudboekje dat past bij je nieuwe, kleinere budget.

Wil je tijdelijk verhuren? Verhuren moet altijd wel in overleg met HollandWoont. Via Mijn HollandWoont kun je dit verzoek indienen.

Hulptroepen inschakelen

Er kan hulp van onverwachte kant komen. Zo kan de belastingdienst alvast je jaarlijkse teruggave overmaken, maar zorg wel dat je niet méér terugvraagt dan waar je recht op hebt. Daarnaast zijn er gemeentelijke regelingen, zoals een woonkostentoeslag.

Als je nog spaargeld achter de hand hebt, dan kan het slim zijn om daarmee in één keer een stuk van je hypotheek af te lossen. Of nog beter: om de schulden weg te werken van eventuele aankopen op afbetaling. Dan heb je direct een lagere maandlast. En vergeet je werkgever niet: bijvoorbeeld je vakantiegeld of dertiende maand kan ook je hypotheek of de maandbedragen verlagen.

Seintje naar ons

Voorzie je dat je ondanks alle maatregelen nu of binnenkort niet meer voldoende overhoudt om de maandelijkse hypotheekbedragen te betalen, neem dan contact met ons op.

Wanneer de problemen tijdelijk zijn, kunnen we samen op zoek gaan naar een passende oplossing. Andere routes zijn onder meer rentemiddeling of misschien je lening omzetten naar een andere aflosvorm. Want wij willen hetzelfde als jij: dat je lekker kunt blijven wonen.