Betalingsproblemen

Samen oplossen

Een tip vooraf: wacht niet tot het te laat is, maar neem zo snel mogelijk contact met ons op. Door ontslag, ziekte, scheiding of andere oorzaak kan je (gezins)inkomen dalen of zelfs helemaal wegvallen. Hoe eerder je ziet dat dit tot problemen voor de betaling van je hypotheek kan gaan leiden, hoe groter de kans dat we er samen uitkomen.

Betalingsproblemen hypotheek - afbeelding fietspomp
Betalingsproblemen hypotheek - Afbeelding dame plakt fietsband

Uitgaven onder controle

De beste manier om de echte problemen te voorkomen, is op tijd je uitgaven verminderen. Dat kan door minder noodzakelijke spullen niet te kopen (die jas kan best nog een paar jaar mee) en door noodzakelijke spullen minder of goedkoper (let op de weekfolders van de supermarkten) te kopen. Organisaties zoals Nibud kunnen je helpen met het opstellen van een huishoudboekje dat past bij je nieuwe, kleinere budget.

Wil je tijdelijk verhuren? Verhuren moet altijd wel in overleg met HollandWoont. Via Mijn HollandWoont kun je dit verzoek indienen.

Vraag altijd om hulp

Voorzie je dat je ondanks alle maatregelen nu of binnenkort niet meer voldoende overhoudt om de maandelijkse hypotheekbedragen te betalen, neem dan contact met ons op. Er kan hulp van onverwachte kant komen. Zo kan de belastingdienst alvast je jaarlijkse teruggave overmaken, maar zorg wel dat je niet méér terugvraagt dan waar je recht op hebt. Daarnaast zijn er gemeentelijke regelingen, zoals een woonkostentoeslag.
Contact

Hulptroepen inschakelen

Er kan hulp van onverwachte kant komen. Zo kan de belastingdienst alvast je jaarlijkse teruggave overmaken, maar zorg wel dat je niet méér terugvraagt dan waar je recht op hebt. Daarnaast zijn er gemeentelijke regelingen, zoals een woonkostentoeslag.

Als je nog spaargeld achter de hand hebt, dan kan het slim zijn om daarmee in één keer een stuk van je hypotheek af te lossen. Of nog beter: om de schulden weg te werken van eventuele aankopen op afbetaling. Dan heb je direct een lagere maandlast. En vergeet je werkgever niet: bijvoorbeeld je vakantiegeld of dertiende maand kan ook je hypotheek of de maandbedragen verlagen.

Seintje naar ons

Voorzie je dat je ondanks alle maatregelen nu of binnenkort niet meer voldoende overhoudt om de maandelijkse hypotheekbedragen te betalen, neem dan contact met ons op.

Wanneer de problemen tijdelijk zijn, kunnen we samen op zoek gaan naar een passende oplossing. Andere routes zijn onder meer rentemiddeling of misschien je lening omzetten naar een andere aflosvorm. Want wij willen hetzelfde als jij: dat je lekker kunt blijven wonen.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

  • Wat is een jaaropgave?

    Elk jaar sturen we je een jaaropgave van je hypotheek. Dit is een totaaloverzicht van alle bedragen die je in het jaar moest betalen en van alle bedragen die je in het jaar hebt ontvangen. De jaaropgave bevat de fiscale gegevens die je kunt gebruiken voor je belastingaangifte.

  • Waar kan ik mijn jaaropgave vinden?

    In het portaal, Mijn HollandWoont, kan je de jaaropgave downloaden. Deze is te downloaden vanaf half januari. Deze ontvang je dus niet per post.

  • Waar kan ik zien wat er is uitbetaald?

    Dit is terug te vinden op Mijn HollandWoont. Heb je nog geen account? Dan kan je makkelijk een account aanmaken, zodat je 24/7 declaraties kan insturen en overzicht hebt op je hypotheek.

    Houd er rekening mee dat het beoordelen van je declaratie 6 werkdagen kan duren. Zodra het is beoordeeld, ontvangt je een e-mail dat er een bericht voor je klaarstaat in Mijn HollandWoont. Wanneer je declaratie is goedgekeurd, wordt de declaratie binnen 24 uur uitbetaald.

  • Wanneer ontvang ik mijn jaaropgave?

    Je jaaropgave staat klaar vanaf half januari. Log in op Mijn HollandWoont om je jaaropgave te downloaden.

  • Wat kan ik regelen op Mijn HollandWoont?

    Op Mijn HollandWoont:

    • Heb je een goed overzicht van je hyptheek.
    • Kun je bouwdepotdeclaraties indienen.
    • Los je extra af en berekenen je wat dat doet met je maandlasten.
    • Bekijk je hoeveel je zonder vergoeding extra mag aflossen.
    • Download je je jaaropgave.
    • Regel je rentemiddeling.
    • Kies je een nieuwe rentevastperiode. (deze optie zie je alleen 3 maanden voor je hiervoor in aanmerking komt)
    • Kies je voor een andere aflosvorm.
    • Vraag je een aflosnota aan.
    • Wijzig je gegevens zoals je bankrekeningnummer, je telefoonnummer of e-mailadres.
Bekijk alle 'veelgestelde vragen'