Een energiebespaarbudget; Hoe werkt dat?

Tim Klerx

hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Evert (27) en Evelien(27) gaan een eerste huis kopen. Een zelfvoorzienend leven en een duurzaam huis staat hoog op het verlanglijstje. Maar hoe pak je dat aan in combinatie met je hypotheek. Ze weten ook nog niet precies wat ze bij de aankoop van huis gelijk willen verduurzamen. Wordt het een warmtepomp of beginnen ze toch eerst met isoleren en zonnepanelen?

Verduurzaming

Terwijl ik aanschoof aan de keukentafel, zette Evelien alvast een kop koffie voor me neer. Evert begon meteen te vertellen dat Evelien en hij al meerdere woningen hebben bezichtigd. Welke het ook gaat worden, er moet bij elke woning wat aan verduurzaming worden gedaan, volgens Evert.

Ondertussen nam Evelien ook plaats, en gaf aan dat vrienden van hen onlangs ook een eerste woning hebben gekocht. “Zij gingen flink verbouwen, en hebben toen bij hun hypotheek een bouwdepot afgesloten. Maar zij moesten toen vooraf aan de bank aangeven wat ze precies gingen verbouwen, en voor welk bedrag. “Dat vind ik erg lastig, want daarvan hebben we nog helemaal geen idee!”, riep ze een beetje bezorgd.

Energielabels

Evert vulde haar aan, en zei dat het energielabel van de woningen die ze hebben gezien, varieert van label C tot zelfs label F. Omdat ze nog geen woning hebben gekocht, weten ze ook nog niet wat er bij die woning precies aan verduurzaming gedaan moet worden. Hij vroeg me daarom: “Kunnen we niet een extra hypotheek afsluiten voor de kosten voor verduurzaming, waarbij we vooraf dan geen offertes en dergelijke moeten aantonen?”

Ik zag dat Evelien wat zenuwachtiger werd, maar nam meteen haar zorgen (en die van Evert) weg. Ik vertelde hen dat er hiervoor tegenwoordig goede mogelijkheden zijn, bij het afsluiten van een hypotheek. Evelien schoof meteen naar het puntje van haar stoel. “Wat zijn die mogelijkheden dan precies?”

 

Energiebespaarbudget

Ik legde hen uit dat er tegenwoordig veel banken en hypotheekverstrekkers zijn, die hun klanten een zogeheten ‘Energiebespaarbudget’ aanbieden. Evert knikte, en vroeg me vervolgens: “Wat houdt zo’n budget dan in?” Ik antwoordde met de volgende uitleg: een Energiebespaarbudget kun je vergelijken met een bouwdepot. Je krijgt van jouw hypotheekverstrekker bijvoorbeeld een bedrag van €9.000,- tot je beschikking. Dit kun je vervolgens besteden, aan de verduurzaming van jouw woning.

Evelien klonk nog steeds bezorgd: “Maar dan moeten we dus nog steeds vooraf al aangeven, wat we willen gaan verduurzamen, en wat de kosten daarvan zijn, toch?” Ik stelde haar gerust, door aan te geven dat dit bij een Energiebespaarbudget niet het geval is. Je hoeft hierbij vooraf niet aan te geven wat je precies gaat verduurzamen, en wat de kosten daarvan zijn. Evelien zuchtte van opluchting, en knipoogde naar Evert: “Dat is precies wat we nodig hebben!”

Evert klonk ook blij, maar had nog wel wat vragen. Zo had hij al wat op internet gezocht, naar hypotheekverstrekkers met een lage rente. HollandWoont kwam hierbij gunstig naar voren volgens hem. “Biedt HollandWoont ook zo’n Energiebespaarbudget aan?”, vroeg hij me. “Jazeker!”, antwoordde ik.

Voorwaarden

Daarna vroeg hij me meteen wat de verdere voorwaarden hiervan zijn: “Hoe lang staat dit budget voor ons ter beschikking?” Ik vertelde Evert dat de looptijd van een Energiebespaarbudget afhankelijk is, van het huis wat je gekocht hebt. Volgens de voorwaarden van HollandWoont, is de looptijd hiervan 9 maanden wanneer je een bestaand huis koopt, en 24 maanden als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht. Bij beide woningtypes kun je deze looptijd eenmalig verlengen, met maximaal 6 maanden.

Evelien begon bijna te juichen. “Dan hebben we tijd genoeg!”, riep ze enthousiast. Daarna maakte ze meteen een pas op de plaats, en vroeg me twijfelend: “Maar kunnen we die €9.000 wel lenen, op basis van onze inkomens?” Ik nam meteen haar zorgen weg, door bevestigend te knikken. Ik legde haar uit dat je deze € 9.000 altijd kunt lenen op basis van je inkomen. Zodra jouw bruto toetsinkomen, al dan niet samen met dat van je partner, € 33.000 is, kun je een Energiebespaarbudget afsluiten. Bij deze inkomensgrens, worden de lasten van het budget namelijk niet meegenomen in de toetsing van je hypotheek. Daardoor kun je dit bedrag altijd lenen. Ook hoeft dit bedrag niet te worden meegenomen in het taxatierapport van je nieuwe woning.

Evert en Evelien knikten instemmend naar elkaar. “Dan weet ik al wat we bij onze nieuwe hypotheek extra gaan afsluiten”, grapte hij. Hij gaf wel aan, dat nog niet al zijn vragen beantwoord waren. “Hoe zit het dan precies, als we straks een factuur voor de kosten van de verduurzaming indienen?” Ik zei hem dat ze deze dan via hun online account van HollandWoont kunnen indienen. Zoiets gaat erg gemakkelijk en snel, bevestigde ik hem. Het is een kwestie van de factuur uploaden, en vervolgens zorgt HollandWoont voor uitbetaling.

“Je hoeft hierbij vooraf niet aan te geven wat je precies gaat verduurzamen, en wat de kosten daarvan zijn.”

Tim Klerx

Zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies

Wat kun je verduurzamen?

Voor Evert was dit nu duidelijk. Hij wilde graag nog weten, welke verduurzamingsmaatregelen je kunt betalen vanuit je Energiebespaarbudget. Ik draaide mijn laptop om, en liet ze de website van NHG zien. Daarop staat vermeld welke kosten je kunt betalen, vanuit je Energiebespaarbudget. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het isoleren van je woning, energiezuinige kozijnen met HR++ glas, een hybride warmtepomp, of zonnepanelen.

Evelien en Evert wisten nu voldoende, en gaven elkaar zelfs een high-five. Evert riep tot slot: “We gaan snel de makelaar bellen, want ik weet welke woning we voor de tweede keer willen bezichtigen. Bedankt Tim!”

Denk jij aan een hypotheek met een Energiebespaarbudget? Dan denk je natuurlijk aan een hypotheek van HollandWoont! Een hypotheekadviseur bij jou in de buurt helpt je hier graag mee verder. Klik hier om er een te vinden. En wil je meer weten over de hypotheekregels bij woningverduurzaming? Lees dan hier onze eerder geschreven blog over dit onderwerp.

Dit artikel is opgesteld door Tim, werkzaam als zelfstandig hypotheekadviseur bij Klerx Financieel Advies. Via zijn blogs op Goedmetjegeld.nl informeert hij zijn lezers over allerlei financiële onderwerpen.